Асоциацията на младите фермери поднови дейността си с нов състав

Национална асоциация на младите фермери в България

Националната асоциация на младите фермери в България /НАМФБ/поднови дейността си и тази събота, 15 декември, избра нов Управителен и Контролен съвет. За председател бе избран Петър Петров, а негови заместници са Пламена Куртева и Елизабет Портева. Общото събрание прие над 20 нови члена.

Петър Петров

Петър Петров

Петър Петров има животновъдно стопанство в село Съботковци, област Габрово. Отглежда млечни крави от породата Кафяво българско, а също и овце Ил дьо Франс. Към фермите има близо 1000 дка пасища. Петър Петров е пред дипломиране като зооинженер, магистърска степен. Участвал е и в обучителна програма в САЩ. 

Членовете на Управителния съвет работят във всички селскостопански сектори, участват и в други браншови организации. Двама от тях са представяли България на европейския конкурс за млад фермер – Петко Симеонов и Рангел Матански, като пчеларят Петко Симеонов дори спечели големия приз през 2016 г. В редиците на организацията е и Атанас Кунчев, който е изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. 

Общото събрание на асоциацията се проведе в Аграрния университет в Пловдив, където младите фермери бяха поздравени от евродепутата Владимир Уручев и ректора проф. д-р Христина Янчева. 

След избора на ръководството на  НАМФБ, заседанието продължи с кръгла маса, посветена на ролята на младите фермери в новата ОСП. 

Владимир Уручев  разясни новия модел при прилагане на следващата ОСП. В бъдеще вместо 69 мерки и подмерки ще има 8 основни области на действие в рамките на развитието на селските райони, каза той и увери младите фермери, че те ще са един от приоритетите в аграрната политика.

 

Leave a Comment