При най-оптимистичен вариант ще въведем еврото от 1 януари 2022 г.

Валдис Домбровскис: Еврото е валута, не е сребърен куршум!

Владислав ГорановПри най-оптимистичен вариант България ще въведе еврото от 1 януари 2022 г. Това съобщи днес по време на форума „Какво чака България по пътя й към Еврозоната и след това?“. Гражданският диалог е с участието на финансовия министър Владислав Горанов, зам.-председателя на ЕК и комисар по еврото Валдис Домбровскис и българския евродепутат Ева Майдел. Излъчването му продължава и в момента.

Още в началото Владислав Горанов поясни, че започват стрес тестове в шест български банки, посочени от Европейската централна банка. Избрани са одитори. Към юни се очакват оценките от тестовете, за да може ЕЦБ да оповести дали е готова за по-тясно сътрудничество с Българската национална банка. Ако резултатите от банковите тестове са положителни за ЕЦБ, през юли т.г. България ще може да кандидатства за валутния механизъм ERM II. Минималният престой в чакалнята е две години, тоест до лятото на 2021 г., посочи Горанов. След предварителната подготовка за въвеждане на еврото – промени в законодателството и превеждане на такси към фондовете, страната ни ще може да оперира с единната валута от началото на 2022 г.

Ева Майдел, а по-късно и Валдис Домбровскис, увериха, че опасенията от висока инфлация след въвеждане на еврото са абсолютно неоснователни и това се доказва от наблюденията върху последните 5 държави, които са влезли в Еврозоната и в които е отчетена инфлация от 0,2-0,3% непосредствено след пускането на европейската валута в оборот. 

Според еврокомисаря влизането на страната ни в Еврозоната ще подобри условията за привличане на европейски инвестиции. Той даде пример с банковите лихви при кредитирането, които в държавите, които оперират с евро, са по-ниски в сравнение със страните в периферната зона. Ева Майдел допълни, че българите ще спестят и от обменните курсове лев/евро.

Възрастна жена от залата, пенсионирана учителка на 75 г. и с 26 г. трудов стаж, попита комисарят Домбровскис как въвеждането на еврото би се отразило положително на пенсията й от 100 евро, която я принуждава да работи и в момента, за да може да преживява. Латвиецът възкликна, че еврото е валута, а не сребърен куршум. Той посочи, че България е сред европейските държави с най-голямо неравенство в доходите и благополучието на хората зависи от политиките, в това число и социални, на управлението на съответната страна. 

 

Leave a Comment