Националната био асоциация предлага таван от 50 ха за подпомагане по биологичната мярка 11

Същият таван да се приложи и за бенефициенти по мерки 10 и 214, които отглеждат полски култури, влючително фуражни, пасища и ливади, ароматни и медицински култури. Целта е да се финансират фермерите, които вече две години са отхвърлени заради изчерпан бюджет
Слави Трифонов

Слави Трифонов

Националната био асоциация (НБА), ръководена от Слави Трифонов, подготви проект на становище относно Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 4 от 2015 г., която касае прилагането на мярка 11 „Биологично земеделие“. След съгласуване с членовете на асоциацията, становището ще бъде изпратено до земеделския министър Румен Порожанов и зам.-министър Лозана Василева. Агро Пловдив получи становището, което ще преразкажем в следващите редове.

От НБО предлагат няколко съществени корекции в проекта за промени в Наредба 4, чието обществено обсъждане продължава до 17 февруари.

Според проекта на МЗХГ, ставката за отглеждане на полски култури, включително фуражни, в преход към биологични, остава 284 евро/ха за площи, заявени до 1.01.2018 г. За заявените след посочената дата ставката е 282 евро/ха.

Националната био асоциация също предлага две ставки, като за площи на полски и фуражни култури в преход към биологични, заявени до 1.01.2018 г. тя се запазва на 284 евро. За заявените по-късно площи НБО предлага компенсация в размер на 142 евро/ха.

За биологичните полски и фуражни култури министерството предлага в проекта отново две ставки според това дали площите са заявени преди 1.01.2018 г. или след. Разликата между двете ставки е 2 евро – 168 и 166 евро/ха.

От НБА предлагат двете ставки за биологични полски и фуражни култури, обявени преди и след 1.01.2018 г. да са съответно 168 и 84 евро за хектар.

Аргументът на асоциацията за два пъти по-ниската ставка за полски и фуражни култури в преход и сертифицирани като био, преди и след 1.01.2018 г. е „да се осигури достатъчен резерв за компенсиране на бюджетния дефицит и огромното, нереалистичното, дисбалансиращо подпомагане на зърнопроизводството.

Другото предложение от първостепенна важност е да се въведе максимален размер на заявените за подпомагане площи и той да е 50 хектара (500 дка). В Наредба 4, както и проекта за изменение на наредбата, липсва текст, който да указва максимален размер на биологичните площи за подпомагане. Като втори вариант НБО предлагат „площите над 50 ха да се компенсират по падаща неатрактивна за източване на бюджета скала„.

„Аргументите отново са  да се осигури достатъчен резерв за компенсиране на бюджетния дефицит и огромното, нереалистичното, дисбалансиращо подпомагане на зърнопроизводството; В България се роят зърнопроизводители милионери с коли специална поръчка и залязващи биопроизводители и градинари, отглеждащи плодове, зеленчуци, цветя и маслодайни рози“, пише в проекта на становище.

Националната био асоциация предлага и други промени, които също са важни, но са свързани по-скоро с изглаждане на текстове в наредба 4 за мярка 11, които излишно затормозяват био производителите и в някои случаи водят до санкционирането им.

В заключение в становището се казва следното: „Корекциите на предложените текстове имат важно значение, за да не попадне проектонаредбата в несъответствие с основополагащи регламенти на ЕС, отразяващи принципите на пазарната икономика.

Тези биопроизводители, които получават компесаторни плащания са изведени в преферинциално положение спрямо тези, които са обречени да не получават компесанторни плащания заради бюджетен дефицит и не са конкурентни на пазара, а някои от тях са доведени до фалит. Целта на настоящата наредба трябва да се спазва безусловно и всички биопроизводители да получават компесаторни плащания, като се управлява оптимално предвидения с одобряването на програмата за РСР бюджет. Поетите допълнително ангажименти в хода на изпълнението на ПРСР трябва да се предвидят и да се управляват компетентно и не за сметка на стресирането и унищожаването на утвърдените, сертифицирани и участници в биопазара биопроизводители.“

От НБА предлагат на министър Порожанов и зам.-министър Василева таванът за подпомагане на площи до 50 хектара да се приложи и за мерки 10 и 214 при годишните плащания за полски, включително фуражни култури, за постоянно затревени площи /пасища и ливади/ и за ароматни и медицински култури. 

Асоциацията настоява още да се въведе изискването за представяне на фактури за минимум 10% от предвидените добиви за биологично производство. 

За прием през 2019 г е да бъдат допуснати за кандидастване всички сертифицирани биопроизводители с изтекъл вече петгодишен биоангажимент.

Всички неизплатени  помощи от 2017 год, които бяха заявени под условие да останат  дълг на РА ДФЗ към биопроизводителите и догодина УО, МЗХГ да осигури дължимите средства и да бъдат изплатени до края на  2019 год.

             

 

 

Председател на УС на НБА :

.                                                                           /д-р Слави Трифонов/

 

 

Leave a Comment