Новите дигитални решения на YARA подобриха печалбите на над 1000 земеделски стопанства у нас

Средно с 8 лева/дка се увеличава приходът в производството на зърнени култури, фирмата ще пусне до месеци безплатна платформа за малките фермери
Едуард Максимов, Владимир Николов и Георги Петров

Едуард Максимов, Владимир Николов и Георги Петров (от ляво надясно)

„ЯРА България вярва, че е много важно да бъде близо до фермерите и да им предложи практични дигитални решения. Част от мисията на компанията е да участва в отговорното изхранване на света и съхранението на планетата.“ Така Едуард Максимов, мениджър на направление Дигитално земеделие за Източна Европа, започна с представянето на дигиталните инструменти, които ЯРА разработва и предлага на българските фермери. Презентацията бе в Пловдив в дните на изложението Агра 2019. Максимов поясни, че норвежкият концерн YARA International, част от който е и ЯРА България, е създал глобални хъбове, които са разработили система за управление на стопанството, система за управление на почвени анализи, както и даване на конкретни препоръки за торене и променливо торене. Един от хъбовете е във Варна, но такива има още в Сан Франциско в САЩ, Сао Пауло в Бразилия, в Сингапур. Екипът във Варна е сформиран преди 10 години и е разработил едно от решенията в дигиталното земеделие на база на условията, опита и потребностите на българските земеделци.   

лого на ЯраЯРА вече има създадени редица дигитални решения за земеделците, които помагат за повишаване на добивите, подобряване на качеството на продукцията, оптимизация на разходите и други. Те се ползват от повече от 1000 български фермери, по-голямата част от които са производители на зърнени и технически култури. Потребители на иновативните продукти на ЯРА са също и семейни ферми с по няколко стотин декара, които отглеждат етерично-маслени култури, лозя и други. Вече е създаден и проект на платформа, която ще може да се ползва безплатно от малките ферми. Тя е в етап на тестване и до няколко месеца ще е готова. От ЯРА си дават сметка, че за по-дребните земеделци в света на дигитализацията почти не се работи, че те са пренебрегнати и затова фирмата е съсредоточила усилия да бъде и в тяхна полза.  

Новите платформи N-Sensor и Atfarm

„N-Sensor е хардуерът в технологията. Той помага на земеделците като определя точната нужда от азот при торене. На базата на анализ на данни, които се получават в движение, се променя торовата норма в зависимост от нуждата на растенията в момента. Съдържанието на азот в културата се определя чрез измерване на отразената светлина от листата на растението. Това носи сериозни ползи, помага на земеделците за правилно разпределение на торовата норма, което пък води до високи резултати, изравняване на посевите и унифициране на добивите“, описа главният агроном на ЯРА България Георги Петров.

Редица опити и години тестове в ЯРА са доказали, че използването на N-Sensor като хардуер и технология води до редица предимства като повишаване на качеството и количеството на добива.

Новата платформа на ЯРА – Atfarm, е базирана на същата технология, която използва N-Sensor. Тя комбинира най-модерните сателитни технологии с технологията за N-Sensor, като по този начин дава възможност чрез сателитни снимки да бъдат изготвени карти за променливо торене, които после лесно могат да се импортират в самата машина и тя да ги приложи на полето по много лесен начин. „Това, което ЯРА е разработила, е собствен индекс, който в комбинация с досега познатите, води до много по-точни резултати. Това помага при изготвянето на картата за променливо торене, а в този процес е важно да бъдем точни“, обясни Георги Петров. Той поясни, че ЯРА е в контакт с вносителите на модерна селскостопанска техника, чиито сензори и системи позволяват преноса на информация за променливото торене, което машините изпълняват според софтуерните решения, които Atfarm създава за конкретните полета.

„В днешно време наблюдаваме доста решения, които препоръчват норми на торене. Някои предлагат облитане с дронове, други – използване на сателитни снимки. Но ние отиваме доста по-далеч, като предлагаме прецизни и цялостни решения“, каза Едуард Максимов.

С платформата Atfarm ЯРА използва комбинация от два вегетативни индекса, което дава възможност на земеделците да бъдат доста по-точни при изготвянето на тези карти. Тези индекси помагат за определянето на биомасата на полето на базата на сателитна снимка.

„Възможностите при използването на Atfarm са две. Едната е да се изготви карта за променливо торене с технологията N-Sensor. Втората е проследяване на развитието на земеделските култури, което се прави на база биомаса. „Използваме двата вегетативни индекса по простата причина, че всеки от тях има своите предимства, както и недостатъци. Затова се стремим да използваме най-доброто от тях в дадения момент, в който имаме нужда. С това постигаме много по-точни резултати“, обясни Георги Петров.

Един от най-важните въпроси пред фермера е защо да избере продуктите на ЯРА и какво предимство ще му донесат. Отговорът даде Владимир Николов, търговски директор на ЯРА България.

Финансови плюсове

„Ползите във финансово изражения са няколко. Добивът се повишава от 3 до 7% и тези данни са базирани на стотици, дори над хиляда опити в последните години. Когато калкулираме тези проценти, дори и при незадоволителните изкупни цени напоследък, дори и при не толкова високите средни добиви в България, имаме добавени 4-5 лева само от добивите. А добивите се увеличават от по-доброто разпределение на торовете. Другото предимство е в по-високото протеиново съдържание в продукцията, която е по-хомогенна. Знаем, че като цяло у нас високопротеиновата пшеница не се цени така, както е в Западна Европа, но в последните години виждаме тенденция за промяна. После имаме оптимизиране на разходите за тор заради точното определяне на торовата норма и по-доброто разпределяне на тора. В реални опити от 2018 г., направени в страната, ние измерихме в 4-5 полета завишение на добивите и икономия на торове в размер на 10 до 20%. Това добавя още няколко лева към финансовите ползи. Не на последно място е и повишената ефективност при жътвата, тъй като използвайки технологията за променливо торене, имаме по-хомогенни полета като височина на растенията и по-плътни зърна. Това позволява по-гладка жътва с по-висока вършачна скорост на комбайна и с по-малка загуба от пилеене. Ние буквално можем да съкратим времето за прибиране на продукцията и в същото време имаме икономия на гориво и по-слаба амортизация на машината. А знаем, че комбайните са изключително скъпа техника. И още един плюс: полягането се редуцира до 80%. Фермерите знаят цената на този плюс. Обобщените данни от опитите показват, че средният приход се увеличава с 8 лева от декар, като това е дори доста премерено казано“, обобщи финансовата полза от прилагането на дигиталните решения на ЯРА Владимир Николов.

Познатият инструмент Агро Офис с подобрено IQ

YARA - Яра

Третият дигитален инструмент на ЯРА – Агро Офис, е вече 10 години на българския пазар и родните земеделци много добре го познават. „В началото, когато стартирахме, идеята ни беше чрез Агро Офис да предложим една пълна и много цялостна система, която дава възможност на земеделеца от птичи поглед да следи своите полета, да ги менажира в поземлено отношение и като мероприятия на полета, а също така и да има видимост върху машините, обработките и качеството на работа чрез GPS проследяване. Всичко това, заедно с интегрираната система за управление на договорите – един много наболял въпрос, свързан с поземлените отношения у нас и с комасацията, да е на едно място. Това беше първоначалната идея и, смея да твърдя, високо поставена цел. Това предизвикателство вече е изпълнено“, отчете изминалия период търговският директор. И очерта предстоящата цел:

„Следващото, което от тази година ще започнем да имплементираме и предлагаме, е много повече. Ние осъзнахме, че имаме много богата с данни система, която предлага сериозни ползи на земеделеца. Но това, в което Агро Офис в момента се превръща и започва да предлага на крайния клиент, е вече една активна, динамична и интелигентна система, която анализира информацията. Сравнява я с предишни години и отговаря на въпроси. Това позволява да се вземат по-добри агрономически решения, насочени към повишаване на добива и оптимизация на разходите.“

„Фермерите в България и Източна Европа имат доста различни инструменти, които ползват за оптимизация на работата. Повечето от тях са създадени за решаването на специфичен казус или проблем на фермера. Това, с което ние се отличаваме и искаме да се отличим, е да предложим не решение на парче, а една цялостна визия за подобряване на стопанството. Ние сме близо до фермерите. До тях сме, за да разберем какво точно иска земеделеца, как вижда перфектния инструмент, който би му помогнал истински в правилното управление на стопанството. Предизвикателството в днешния богат на дигитални решения пазар е не колко е модерен даден инструмент – дрон, сателитни снимки, сензори и т.н., а как това, което ползваш, реално ти помага да подобриш работата си и дали е лесно за използване“, обобщи амбициите на ЯРА Едуард Максимов.

На въпроса колко струва използването на дигиталните решения на ЯРА, Владимир Николов отговори, че разходите по системите са „дребни стотинки на декар площ“, докато ползата е неизмерима.

* YARA е създадена през 1906 г. в Норвегия и е водещ производител на азотни торове. В компанията работят над 18 хиляди служители, а продуктите й се търгуват в 160 държави. Годишните приходи на YARA са в размер на 11 млрд. щатски долара.

Leave a Comment