ФАО: Ръст през април на всички групи храни с изключение на зърното

Млечните се увеличават с 5% заради сушата в Океания, месото с 3% заради Африканската чума по свинете в Китай, захарта с близо 1% заради ръста на петрола

Световните цени на храните през април нараснаха до рекордни нива от близо година, благодарение на повишаването на цените на месо и млечни продукти, съобщи Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН.

Индексът на цените на хранителните продукти на ФАО е средно 170 пункта през април, което е с 1,5% повече от март, но все още е с 2,3% по-малко в сравнение с миналата година.

Увеличението на цените засегна всички групи анализирани хранителни продукти, с изключение на сектора на зърното, където голяма експортна оферта доведе до четвърто поредно месечно намаление.

Индексът на цените на зърното на ФАО се понижи с 2,8%, главно поради намаляващите цени на пшеницата и царевицата, за които прогнозите за производството са положителни, докато цените на ориза като цяло са стабилни.

Индексът на цените на ФАО за млечните продукти се е увеличил с 5,2% в сравнение с март, показвайки четвърто поредно месечно увеличение, дължащо се на силното глобално търсене на внос, съчетано с недостиг на снабдяване поради сухото време в Океания.

Индексът на цените на месото на ФАО

Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

се е увеличил с 3%, което се дължи на рязкото покачване на световните цени на свинското месо в резултат на увеличеното търсене на внос в Азия – предимно в Китай, където бързото разпространение на Африканската чума по свинете доведе до рязък спад на вътрешното производство. Освен това се увеличават цените на говеждо, птиче и агнешко месо.

Индексът на цените на ФАО за растителните масла също се увеличи с 0,9%. Котировките за палмово масло се подобриха в известна степен поради увеличеното глобално търсене и намалените запаси в основните страни-износители, докато цените на соевото масло се повишиха главно в резултат на високото вътрешно търсене в Съединените щати както от сектора на биодизела, така и от хранителната индустрия.

Индексът на цените на захарта на FAO нарасна с 0,8%. Ръстът се дължи до голяма степен на по-високите цени на суровия петрол, тъй като повишаването на цените на енергията вкарва захарната тръстика в Бразилия в производството на етанол за задоволяване на вътрешното търсене.

Баланс на предлагането и търсенето

Ранните прогнози сочат, че световното производство на зърнени култури ще достигне нов рекорд от 2,722 млн. тона през 2019 г., което е с 2,7% повече от предходната година, според новия брой на „Доклад за доставките на зърно и търсене на зърнени култури“, публикуван днес.

Очаква се световното потребление на зърнени култури да достигне нов максимум, който в близко бъдеще ще се увеличи с 1,5%. Прогнозира се, че световното потребление на зърнени култури ще се увеличи с 1,1%, като търсенето на ориз ще нараства още по-бързо, а търсенето на зърно за фураж и промишлена употреба се очаква да бъде още по-високо.

На базата на тези прогнози световните запаси от зърно ще намалеят леко през 2019 г. до 847 млн. тона, което ще доведе до леко намаляване на световното съотношение на зърнените запаси към потреблението им до 30,1%.

Международните цени ще се формират на фона на общото равновесие между търсене и предлагане на почти всички зърнени култури, докато перспективите за търговия ще бъдат положителни, особено за пшеницата и ориза.

Leave a Comment