Д. Танева връща изкупуването на частни гори, сменя шефа на ИАГ с човек от Сливен

гораДържавните горски предприятия отново ще изкупуват малки частни поземлени имоти в горски територии. Това възложи зедемеделският министър Десислава Танева по време на среща с директорите на горски предприятия и регионални дирекции по горите, съобщиха от МЗХГ. Според процедурата за закупуване, с предимство се класират малки горски имоти, които граничат с държавни горски територии, имат специални или защитни функции и площ между 1 и 20 дка.

По време на срещата стана ясно, че ще има увеличение на  площите за залесяване от 10 до 15 %, с цел включване на медоносни дървесни видове. Решението получи подкрепа от присъстващите представители на пчеларски организации. 

Отново днес Десислава Танева освободи изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Мирослав Джупаров. Постът бе зает от инж. Мирослав Маринов, който доскоро управляваше Регионална дирекция по горите в Сливен. Мирослав Маринов е магистър по горско стопанство и потомствен лесовъд.

Предишният директор на горската агенция бе Григор Гогов, който подаде оставка заради оградата, която МЗХГ се зае миналото лято да изгради на границата с Румъния, за да се спре навлизането на заразени с Африканска чума диви свине. Гогов подаде оставка, тъй като бе установено, че супругата му е шеф във фирма, доставяла на завишени цени дървен материал за строителството на оградата. 

Leave a Comment