Д-р Дамян Илиев: Престъпление е да се крият животните от БАБХ

Още шест огнища с Африканска чума по свинете са установени в Плевенско. Днес ще бъдат умъртвени всички прасета в засегнатите села. За нерегистрираните в БАБХ компенсации няма

Дамян ИлиевКриенето на домашните свине от ветеринарните власти граничи с престъпление, каза тази сутрин пред бТВ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Въпросът с бързото колене и запазване на месото в селата с установени огнища на Африканска чума по свинете бе зададен заради уточнението, че за нерегистрираните в информационната система на БАБХ животни не се изплащат компенсации след принудителното им умъртвяване. 

„Законът не позволява компенсации. Стопаните са виновни, че не са регистрирали животните“, обясни Илиев. Регистрираните животновъдни обекти ще бъдат компенсирани с със средства равни на пазарната стойност на животните, уточни той.

Общо шест огнища на Африканска чума по свинете са установени вчера в област Плевен. Те са в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала. Днес там ще бъдат умъртвени всички домашни свине независимо от това дали са болни или не. От началото на юли досега огнищата с вирусното заболяване са 8 заедно с тези в селата Жернов и Новачене. 

Създадени са зони на рестрикция – 3 км предпазна и наблюдавана зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в област Плевен, Българската агенция по безопасност на храните проверява сигнали за укрити контактни домашни свине. Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения. 

Транспортирането на животни може да се извършва само, ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Също така, животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средство, което е одобрено от БАБХ за подобни дейности.

БАБХ отново предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

„Мъчим се да опазим пътя Плевен – Русе“, коментира Дамян Илиев. Той обясни че ако заразата влезе в индустриалните свиневъдни стопанства, загубите ще са около 2 млрд. лева. 

„По селата нямаме ветеринарни лекари от агенцията. Кметовете са длъжни да ни информират, но не го правят. Частно практикуващите ветеринари също не ходят в селата, защото нямат интерес“, посочи директорът. Така той не можа да отговори на въпроса колко домашни свине ще бъдат умъртвени и загробени.

Изпълнителният директор на БАБХ съобщи още, че от този петък започва третиране по въздух срещу комари на всички крайдунавски общини.

 

Leave a Comment