Д-р Караманов: Благодаря на хората, че се съгласиха да заколят и приберат прасетата в близост до свинефермата

Според него трябва спецчасти да се погрижат за дивите свине

прасета на пазарМерки без прецедент предприе д-р Румен Караманов, за да предпази свинефермата си от Африканска чума по свинете. Животновъдният комплекс на „Аякс 1″ЕООД до с. Козлодуйци в община Добрич е със 110 хиляди прасета и е най-големият на полуострова. 

Наскоро д-р Караманов се е срещнал с хората от трите села, попадащи в 3-километровата зона до комплекса и им е направил предложение да даде за всяко заклано прасе по 250 лева, независимо от теглото на животното, а собствениците да приберат и употребят месото. 

„Благодаря на хората и на кметовете, че ме разбраха и откликнаха. До момента изплатихме обещаното за 53 свине от Козлодуйци (над 13 хил. лв. – б.р.). Още две прасета са записани днес. След това ще направим същото в с. Росеново и в още едно село. Не ме интересува колко ще платим, но трябва да си подсигурим 3-километровата зона да е чиста от чумата“, коментира д-р Караманов пред Агро Пловдив.

Той допълни, че в комплекса са взети всички възможни мерки за биосигурност, „дори и повече от предписаните“. „Повече от това не можем да направим, оставаме всичко в Божиите ръце“, каза свиневъдът. 

По отношение на дивите свине Румен Караманов има по-различно виждане от това, което министерството обяви. „Не бива да разчитаме на ловците. Те трябва да взимат проби, да ги носят за изследване, да чакат два дни. Това не ни устройва!“ Според него на терена трябва да влязат спецчасти, да направят заграждения и да изтребят всички диви прасета в района. След тях ветеринарите да вземат проби и да установят има ли зараза. 

Д-р Румен Караманов е ветеринарен лекар, научен сътрудник и бивш зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба. От началото на 21 век има собствени свинекомплекси. Председател е на Асоциацията на свиневъдите.

 

Leave a Comment