7 сирийки, фермери по неволя, се обучават в Италия

SLOW FOOD и Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН организират тази седмица проучвателно пътуване до северозападна Италия за група сирийски жени, които се занимават със земеделие.

Двете организации обединиха усилията си за повишаване на уменията на жените фермери от Сирия, за да подкрепят засегнатите от кризата общности във възстановяването на поминъка и възраждането на селскостопанския сектор в страната.

Седем сирийски жени ще се обучават във фермите в Пиемонт и Лигурия, които произвеждат местни, органични и занаятчийски храни, които са традиционни и с високо качество.

11

Те ще бъдат обучени във всички аспекти на производството, маркетинга и веригата на стойност за широк спектър от продукти, включително млечни продукти, мед, масло, зърнени храни, хляб и зеленчуци и ще върнат тези знания на други земеделски стопани в техните общности. Сирийските жени ще станат и част от глобалната мрежа на местните фермери на Slow Food, което ще им позволи да продължат да учат и да споделят знания и опит.

Сирийските жени са от областите Хомс, Хама, Латакия, Тартус, Алепо, Свеида и Ал-Кунатра и всяка от тях се занимава с производството на един вид местна храна – от сушени смокини до мед.

Те притежават малки парцели (до 5 дка) и отглеждат храна за изхранване на семейството, или участват в дейности като правене на конфитюри, кисели краставички, доматено пюре, сирене и други хранителни продукти, за да подкрепят семейния бюджет.

„За нас е голяма чест да придружим тези сирийски фермери“, каза Назарена Ланза, координатор на проекта от Slow Food.

Проектът на Slow food Presidia помага на производителите на занаятчийски храни и земеделските производители по целия свят да запазят своето кулинарно и селскостопанско наследство. Сирийските жени ще се срещнат със земеделски производители от Италия, които произвеждат масло в долината Елво, зехтин екстра върджин, високопланински мед, сирене Robiola di Roccaverano, агнешко Sambucano и чесън Vessalico.

„Тази инициатива е част от по-широките усилия на ФАО за стимулиране на селското стопанство на страната и подобряване на продоволствената сигурност за население, което е преживяло много и възнамерява да се мобилизира и да работи самостоятелно“, заяви Майк Робсън, представител на ФАО в Сирия.

Защо точно жени от Сирия

Осемгодишната криза навреди на сирийското селско стопанство и доведе до унищожаване на пазара на заетостта. В много случаи жените стават глави на семейството и се обръщат към селското стопанство, което понякога е единственото средство за получаване на доходи и издръжка.

Преди конфликта селското стопанство беше област, в която доминират мъжете, което означава, че жените сега са изправени пред редица проблеми.

Те често нямат познания за изискванията на пазара, имат ограничени умения в земеделските дейности и в търговията с хранителни продукти, а също така нямат достъп до информация за възможностите за финансиране и обучение.

„Ние използваме примитивно оборудване, което познаваме от деца. Искаме да развиваме нашия бизнес, използвайки модерна опаковъчна техника, както и уреди за измерване на влажност и киселинност, за да произвеждаме продукти, които отговарят на международните стандарти. Нашите смокини имат висока хранителна стойност, 100 процента естествени са и се хранят от дъжд “, каза Афаф Джафар, майка на пет деца. Тя отглежда и суши смокини, единственият плод в нейното село, и е една от сирийските жени, които участват в учебното пътуване до Италия.

Айша Далати, пчелар от град Алепо, която трябваше да избяга поради конфликта, след като загуби всичките си кошери, започна живота си наново в съседно село. Тя също е част от групата. Продава меда си само на местния пазар.Imitation rolex Daytona Quartz replica watches mens

„Транспортът е голям проблем, както и фактът, че не виждам моментална печалба, когато получавам разсрочено плащане. Ако успея да продавам правилно продуктите си, животът ми ще се промени към по-добро “, каза Айша. „Искам да се уча от италианските фермери и да видя как мога да развивам бизнеса си“, добави тя.

За ФАО и Slow Food в Сирия

ФАО подкрепя сирийските производители – жени и техните общности, като помага за подобряване на техните предприемачески и професионални умения, така че да станат по-самостоятелни. ФАО им осигурява качествени средства за производство, включително семена и торове, осигурява обучение по устойчиво селско стопанство и маркетинг, инсталира напоителни системи, създава и укрепва групи от жени производители и потребители на вода, като помага за засилване на ролята на жените, когато изпълняват няколко задължения едновременно.

Slow Food е международна обществена организация, създадена през 1989 г., за борба с изчезването на местните хранителни традиции, с ускоряващия се ритъм на живот и намаляване на интереса към ежедневната храна. Slow Food се превърна в глобално движение, обединяващо милиони съмишленици в повече от 160 страни, чиято основна цел е да осигури универсален достъп до вкусна, чиста и справедлива храна.

В Сирия Slow Food създаде местен клон и десет училищни детски градини, като се ангажира и да създаде по-широка мрежа Slow Food в арабския регион.sell my breitling watch replica buy rolex gmt master ii replica

Leave a Comment