Националното радио се разтресе, Бойко Борисов се намеси

999644_10201591125205919_1878377616_nНационалното радио се превърна от вчера в театър с бързо развиващи се драматични действия, които накрая завършат с хепиенд. В рамките на 24 часа последователно първо бе пенсиониран директорът на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов. После стана ясно, че съдебният репортер Силвия Великова е свалена като водеща на сутрешния блок „Преди всички“, отнет й е ресорът и занапред тя ще обучава из провинцията кореспондентите на БНР. Втората новина предизвика вълна от недоволство сред гилдията, която реши с право, че свободата на словото е под арест. Като официална причина за понижаването на Великова, която е изключителен професионалист, бе посочено, че като старши редактор тя няма право да води предаване и да репортерства. Неофициалната причина е, че с гласа и позицията си тя застрашава избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Още вчера журналистите от БНР направиха подписка срещу решението на генералния директор Светослав Костов. Асоциацията на европейските журналисти също излезе с остра реакция.

Тази сутрин „Хоризонт“ изчезна от ефира от 6 до 11 часа сутринта „заради профилактика“ – нещо, което никога не се бе случвало. Днес Силвия Великова трябваше да води предаването, но тъй като вече това й бе забрането, нейното място зае по принуда Диана Янкулова, която можеше да се слуша само на средни вълни.

Към обед пред сградата на БНР се състоя протест в защита на журналистката, макар че тази сутрин тя съобщи през ФБ профила си, че вече е възстановена като водеща и като съдебен репортер.

Пак днес към обед главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка заради изчезването на „Хоризонт“ от ефира. Проверката е заради изпратеното писмо от ДАНС, за това че инцидентът предпоставя опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект.

Някъде по средата на действията (може би) новината е достигнала до премиера Бойко Борисов, който коментира в Русе, че бил готов да не пътува до крайдунавския град, в случай че Силвия Великова не бъде възстановена. Но още тази сутрин бъркотията се оправила. Кой и защо е поискал да смачка съдебния репортер на БНР, и премиерът не знаеше. Но бе възмутен и сподели, че познава от 20 години Великова и затова й се е обадил, за да потвърди събитията от вчерашния ден. Тя ги е потвърдила и Борисов е решил проблема. Не като премиер, а като председател на ГЕРБ, подчерта той. Така че, какъв е изводът, освен че всички пътища водят до него? Не знаем, но знаем, че когато някой създаде сценарий, той най-често знае и какъв ще е финалът. Нямате ли усещането, че наблюдавахме пиеса, която стигна там, където трябваше да стигне?

Leave a Comment