Производител: Търговските вериги не купуват български ябълки, продават с предимство чужди!

До тази година към средата на септември Красимир Кумчев е успявал да пласира към 30% от продукцията си през хипермаркетите, а досега е успял да продаде едва 3 на сто
Ябълки от градината на Кумчев

Ябълки от градината на Кумчев

Западните търговски вериги, разгърнати у нас, предлагат предимно ябълки, внесени от Италия, Полша и Гърция. Едва-едва са отворили врати за български. Вероятно имат нареждане от компаниите майки да пласират с предимство западната реколта от 2018 г. Така смята пловдивският производител Красимир Кумчев. Той подкрепя думите си с факта, че ако в предишни години до средата на септември е успявал да продаде през хипермаркетите около 30 на сто от продукцията си, то сега този процент е едва 3. „От нас искат само дребни ябълки, които предлагат в мрежи. Отказват да приемат едрите плодове“, посочи производителят.

Според Красимир Кумчев вносните ябълки са отлежали в хладилници от миналата есен. „Ако нашите плодове са с такова качество, директно ще ги откараме за сок или оцет в цеха в Кричим, защото, сигурен съм, че никой магазин няма да иска да ги представи на щандовете си. И там ще ни ги купят за 0,18 лв. за килограм“, продължи той. Въпреки недоброто качество на вносните ябълки, хипермаркетите ги търгуват за 4 лева за килограм.

Италианска ябълка, 3,99 лв./кг Снимка на Красимир кумчев

Италианска ябълка, 3,99 лв./кг
Снимка на Красимир Кумчев

„След чумата по всичко що диша, днес сме свидетели и на разстрела на царицата на плодовете – ЯБЪЛКАТА“, пише във ФБ профила си Красимир Кумчев.

„Свидетели сме на безпрецедентна борба срещу всеки дръзнал да ПРОИЗВЕЖДА ХРАНА!

Българската ябълка е нежелана във веригите! И няма нито един аргумент защо това се случва.

Държавата и нея я няма.

Боря се да защитя труда на децата си и всички, които произвеждат храна. Боря се да защитя българския потребител, за да консумира евтина и вкусна ябълка, но…

Пазарна икономика ли?!“, пита той.

„За какво говорим – за свободна конкуренция или за окупация?!“

И завършва с призива: „Не купувайте ябълки, произведени извън Родината. Търсете българските производители. Цената ни е ТРИ пъти по-ниска от тази, която ви налагат.

В Трилистник – цена 1,30 лв/кг.
Италианската ябълка (на снимката), която ви продават за 3.99 лв, при нас е 18 стотинки!“

1 Comment

  1. зс казва:

    Има нещо сбъркано в пазара – изкупуват ябълките по 14 стотинки, а ги продават по 1,20 лв. И като платим на берачите по 10ст и за транспорта до фабриката трябва да доплащаме.За това аз ги продавам на кравари по 5ст но си ги берат и возят сами . ХУБАВИТЕ ЯБЪЛКИ СВИНЕТЕ ГИ ЯДЪТ. Много истина в тая поговорка.Кричимфрукто цената е 14ст не е 18.

Leave a Comment