EFSA организира консултация за влиянието на пестицидните остатъци в храните върху здравето

пръскане, растителна защитаЕвропейският орган по безопасност на храните (EFSA) провежда публична консултация относно пилотните оценки на рисковете за хората от пестицидните остатъци в храната.

Заинтересованите страни имат право до 15 ноември да представят коментари по две оценки: едната разглежда хроничните ефекти върху щитовидната жлеза, а другата – остри ефекти върху нервната система.

Проектът на оценките е кулминацията на многогодишно сътрудничество между EFSA и Националния институт за обществено здраве и околна среда на Нидерландия (RIVM).

Наблюденията за въздействието на пестицидните остатъци в храните са направени в периода 2014-2016 г.

Общият проект на заключението за двете оценки е, че потребителският риск е под прага, който задейства регулаторните действия за всички обхванати групи от населението.

За да подпомогне заинтересованите страни, които желаят да участват в консултациите, EFSA провежда специална среща в Брюксел на 22 октомври, на която учените и външните експерти ще представят и обсъдят основните елементи и констатации от пилотните оценки. Регистрацията за събитието вече е отворена, желаещите да участват могат да се запишат до 4 октомври. Това ще е специализирана научна среща, насочена към обсъждане на технически въпроси, свързани методите на оценяване. Участието е ограничено до максимум 60 участници, включително лектори.

 

Leave a Comment