Производителите на растителни масла са против предложените промени в Закона за акциза

За да бъдат оборудвани, предприятията трябва да спрат производствената си дейност само защото използват хексан при екстракцията на масла

olio-7Българската стопанска камара внесе свое становище в Народното събрание, в което се обявява против текстове в проекта за промени в Закона за акциза и данъчните складове, които касаят производства, освободени от акциз. Становището е подписано и от други организации, сред които Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Вносителите възразяват срещу изискването да въведе видеонаблюдение и апаратура за измерване в предприятията, които използват енергийни продукти с двойно предназначение.

„Подчертаваме, че кръгът на задължените лица е изключително широк като обхваща освен оператори, използващи етилов алкохол и горива, също и потребители  на широк клас енергийни продукти от индустрията за растителни масла, козметична и фармацевтичната промишленост, производство на бои и лакове, нанасяне на покрития върху дърво и метал, печатарска индустрия, производство на каучукови изделия и мн. др.“, се посочва в становището.

При повечето предприятия въвеждането на системи за измерване и контрол надвишава неколкократно годишната стойност на използваните енергийни продукти с двойно предназначение, пишат засегнатите.

От Съюза на производителите на растителна масла и маслопродукти уточняват, че в техния случай става въпрос за използването на хексан, който служи като разтворител при екстракцията на масло. Този енергиен продукт не може и не следва да се използва за други цели.

Според законопроекта, те ще са задължени да използват средства за измерване и контрол на местата, на които ще се получават в обекта денатуриран по специален метод етилов алкохол или енергийни продукти, местата в които те постъпват в съответната производствена инсталация в обекта и/или се влагат в производствения процес, както и на местата на които произведените стоки се извеждат от обекта. Това означава цялостна преработка на технологичните пътища, за да бъдат монтирани измервателните средства.

Браншовата организация подчертава, че поради спецификата на производствения процес при работещ завод това е възможно да стане само при принудително спиране, което е свързано с високи преки икономически загуби за оператора. Освен това всички измервателни средства с най-висок клас взривозащита, представляват значителен и неоправдан финансов разход за операторите.

В страната преобладават производствени мощности за преработка на 500-600 тона преработван слънчоглед/ден и при максимално допустимо количество използван хексан съгласно законовите разпоредби от 1 кг/тон преработван слънчоглед, ние бихме използваме макс. 500 кг/ден, т.е. 15 тона на месец при максимално натоварване. В повечето инсталации обичайно се използват около 0,5 кг/тон, т.е. 7,5 тона на месец. Тези количества не биха оправдали по никакъв начин, вложените средства за измерване и монтажа им, вкл. на нови софтуерни продукти за осигуряване на достъп и отчетност.

Затова производителите на масла по метода на екстракциянастояват да не са обект на предлаганите промени.

Leave a Comment