Толкова сме малки в производството на храни, че сме безгрешни

OLYMPUS DIGITAL CAMERAБългария е толкова малък производител и износител на храни, че санитарните институции в ЕС не могат да ни засекат като нарушител. Това е изводът от анализа на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец юли 2019 г. Той е публикуван в страницата на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

В анализа са изброени 333 случая на установени нарушения при производството и вноса на храни в ЕС, при фуражите има 33 нотификации, а при материалите в контакт с храни – 16. Предупредителните нотификации са 125.

В доклада са изброени стотици нарушения на производители от десетки държави. В този негативен списък България присъства единствено в групата „Ядки и продукти от ядки и семена“ с установена Salmonella enterica ser. Enteritidis в слънчогледови семки. Известно е, че страната ни е сред първите три държави износителки на слънчогледови семена в света. И въпреки че на пръв поглед изглежда похвално отсъствието ни юлски анализ на RASFF, е ясно, че ни няма в него, защото заради незначителния си експорт и производство минаваме между капките. Защото, който работи много – греши много, и обратното.

Анализът обхваща 26 групи храни, фуражи и опаковки.  Най-често нотифицираната държава е Германия с 6 нотификации, следвана от Холандия, Испания и Обединеното кралство всяка с по 4 нотификации.

Leave a Comment