Преди 140 г. умира поетът на пианото и разказвачът на душата Шопен

Фредерик ШопенНа 17 октомври 1849 г. умира поетът на пианото и най-велик полски композитор Фредерик Шопен. Въпреки че напуска света едва 39-годишен, неговата музика вече 170 години се изпълнява и и се усеща със сърцето.

Роден близо до Варшава в музикално семейство, Шопен започва да свири на пиано още, когато е на 6 години. Начинът, по който използва този инструмент, е изумителен за съвременниците му и непостижим за доста пианисти в днешно време.

Но Шопен не е само виртуозен, ненадминат пианист. Въпреки че в зрелия си живот се е издържал предимно като учител по пиано във Франция, той е създал хармонична, дълбока, чиста, романтична музика от къси произведения, които блестят ярко в световното музикално наследство. През живота си е изнесъл едва 30 концерта, причина за което е и саможивият му характер. В Париж добива популярност след като е поканен да свири на пиано по време на прием в дома на барон Ротшилд

За връзката на Шопен с френската писателка Жорж Санд са създадени книги и филми. Тя просъществува 10 години и се разпада, тъй като по думите на композитора тя му носи повече скръб, отколкото радост. Скоро след като се разделя със Санд, той умира от туберколоза. Погребан е в Пер Лашез под звуците на „Реквием“ на любимия му композитор Моцарт. Тялото му остава във Франция, но по негово последно желание сърцето му е зазидано във варшавската църква „Свети кръст“.

Leave a Comment