Румънско овче сирене влезе в защитния регистър на ЕС

овче сирене РумънияЕвропейската комисия одобри заявлението за регистрация на румънското заявление „Telemea de Sibiu“ (PGI) за включване в регистъра на защитеното географско указание (PGI).

„Телемеа де Сибиу“ е румънско сирене от овче мляко, приготвяно векове от „баци“ – име, дадено на румънски овчари, след ръчно изработен процес. Прясното сирене „Telemea de Sibiu“ има мек, леко солен вкус, който става по-наситен и неподправен, когато е рафиниран.

Овцете, чието мляко се използва за приготвяне на „Telemea de Sibiu“, прекарват по-голямата част от годината на пасищата, консумирайки билки и ароматни растения, които придават на сиренето характерния му вкус. Всяка година голям брой популярни фестивали, свързани с отглеждането на овце и производството на сирене „Telemea de Sibiu“, се организират, за да отпразнуват този водещ продукт на региона Сибиу, в централна Румъния.

Това ново име ще бъде добавено към списъка с 1450 продукти, които вече са защитени.

Leave a Comment