Турция се утвърди в Топ 3 в света по оранжерийно производство

Едва 2% от оранжериите на съседката са модернизирани

турски пазарТурция се утвърждава в топ 3 в света в областта на оранжерийното производство, съобщава Центърът за икономически изследвания в селското стопанство.

Само за 10 години площите с оранжерии са се удвоили и са около 77,2 хил.ха, докато тези в България са 77 пъти по-малко (около 1000 хектара).

Средният размер на оранжериите е относително малък – 4 дка. Само 2% от оранжериите са направени по-модерни и нови технологии, което да дава възможност за прилагане съвременни производствени практики.

Като цяло производството на домати в ЕС през 2019 година се очаква да се повиши със 7% на годишна база и да достигне – 17,7 млн.т. Само Италия и Испания осигуряват 11 млн.т от това производство.

В същото време цените на домати на едро в ЕС през октомври са с 20% под средната цена за последните 5 години заради топлия есенен сезон, който благоприятства добивите.

Цените на пипера в ЕС се понижиха допълнително през октомври до 0,85 евро/кг, докато в Турция са 0,30US$/кг. Повсеместните цени на краставиците в Испания и Холандия са 0,45-0,60 евро/кг, а в Турция са 0,28 US$/кг.

Leave a Comment