1% от фермерите планират да наемат допълнително работници/служители

Една 1 процент от заетите в селското стопанство работодатели планират да увеличат работния състав през първото тримесечие на 2020 г. С това секторът е на дъното на класацията на ManpowerGroup, като на първо място в нея са „Минно дело“ (13%), „Строителство“ (12%), „Транспорт, складове и комуникации“ и „Транспорт“ (по 11%).

За сравнение година по-рано 8% от работодателите в „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“ са планирали да наемат допълнителен брой работници/служители.

наемане на работници

Като цяло българските работодатели ще посрещнат 2020 г. година оптимистично, като увереността им за наемане на служители през първото тримесечие на 2020 г. се очаква да е положителна във всички индустрии и региони в страната. Десет процента от
623 работодатели, включени в Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, планират да наемат нови служители през първите три месеца на годината, шест процента предвиждат да намалят работната сила и 82 процента не очакват промяна. След като данните бъдат коригирани спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта е +7% и остава непроменена в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година.

„Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и
компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да
намалят нивата на заетост,” каза Александър Хангимана, управляващ директор на
ManpowerGroup Балкани. „Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм.”

Също така през следващите три месеца работодателите във всички според размера си организации предвиждат да увеличат нивата на заетост. Работодателите от големите предприятия (250+ служители) очакват най-силното темпо на наемане, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +22% – увеличение от 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие.

Работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) предвиждат умерено темпо на наемане с прогноза от +8%, докато отчетените прогнози за малките (10-49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) са съответно +7% и +4%.

Leave a Comment