Eдинствената ферма за магарета е във възход, пусна мляко в 3 града

Марчело Кючуков Архивна снимка на Агро Пловдив

Марчело Кючуков
Архивна снимка на Агро Пловдив

Единствената ферма за магарета у нас се разрастна и вече има пазарна реализация. Стопанството в село Селиминово до град Сливен увеличи броя на животните от 300 на 500, разказа Иван Кючуков, баща на младия инвеститор Марчело. Разрастването на стадото е станало постепенно, със собствени приплоди.

Прочети още: Стопанинът на 300 магарета: Засега не печелим, но има надежда 

Новината от фермата е, че отскоро магарешкото мляко от наскоро родилите майки магарици се предлага бутилирано в магазини в Сливен, Бургас и Стара Загора. Грижата за пазарното подготвяне на продукта и бутилирането му е на доц. Николина Найденова от Аграрен факултет на Тракийския университет и ас. Тотьо Колев от Земеделски институт Стара Загора. Те предварително загряват млякото, за да премахнат риска от патогени и да увеличат годността му на използване. Така млякото в опаковки от 200 мл издържа до 20 дни, обясни Иван Кючуков. Освен това в Тракийския университет правят и други, изисквани от БАБХ, изследвания на продукта. Магазинната цена на продукта е 15 лева, което само на пръв поглед изглежда твърде скъпо. Всъщност не е съвсем така, тъй като в другите страни литърът се търгува по 100 лева.

Снимката е от сайта на фермата

Снимката е от сайта на фермата

В момента от фермата излизат дневно около 12 литра мляко, но има периоди, когато количеството достига 50 литра/ден. Във фермата на „Мар-Ив 2016“ ЕООД –  Марчело Кючуков, планирано заплождат женските животни, за да може целогодишно да се добива мляко. Доенето е ръчно.

Магарешкото мляко е изключително полезно, тъй като е близко по състав до майчиното човешко мляко. То се използва в медицината и в козметиката. Маслеността му е 0,8%, което го прави и диетично. В сайта си животновъдът от Селиминово посочва, че млякото е подходящо за деца с млечни алергии и като заместител на кърмата. Добре влияе и на хора с екзема, псориазис, за облекчаване на астма и респираторни проблеми при всякакви възрасти. Млякото е източник на витамин В, В12 и С, като и на хранителни вещества. Съдържа над 60 пъти повече витамини С отколкото кърмата.

След магарешкото мляко, фермата край Сливен се готви да предложи и колбаси от магарешко месо, отново с участието на учените от Стара Загора.

Засега семейство Кючукови има намерение да запази броя на магаретата, да стабилизира добива на мляко и да подмлади стадото. Според пазара ще реши дали по-нататък да разширява стопанството.

Leave a Comment