БАБХ ще контролира всеки ден индустриалните ферми за АЧС

Александра Митева, БАБХБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема нови мерки срещу Африканската чума по свинете (АЧС), след като в сряда установи зараза в четири стопанства, от които едното – индустриален тип. Ветеринарни лекари, служители на агенцията, ще взимат и изпращат проби, докато не се докаже, че съответната проверявана свинеферма е чиста от чума, съобщи пред БНТ Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ към БАБХ.

Приоритет в момента е дезинфекцията в засегнатите свинекомплекси, но за агенцията най-важното е да се гарантират мерките за биосигурност, посочи Митева.

Във всяка ферма ще има определен официален лекар, който няма да посещава други обекти. Освен това в кланиците ще бъде наложена дезинфекция, допълни Митева.

Александра Митева информира, че е предвидена промяна в законодателството, която ще определи какви мерки трябва да бъдат предприемани в личните стопанства тип заден двор. Компенсацията на животни също се изпълнява спрямо законодателството.

В България и Румъния тази година има открити огнища на АЧС. У нас те са 5, а в съседната държава са 25, информира Митева.

Leave a Comment