Нов норматив: Ако свинекомплексът е без солидна ограда, земата на 500 м от него не може да се обработва

Там, където се отглеждат други животни, не може да има свине. Пчелините трябва да са с вода и ограда, е записано в обнародваната днес Наредба 44
За ограничаване на всякакъв контакт с диви свине, около индустриалните свинеферми трябва да се обособи буферна зона с отстояние не по-малко от 500 м от оградата на обекта до горски територии и обработваеми земеделски земи за добив на продукция. Алтернатива на буферната зона е двойна ограда, състояща се от мрежа и електропастир, или плътна ограда, която е метална или зидана. Това е записано новите текстове към чл. 4 в променената Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, която е обнародвана в днешния 5-ти брой на „Държавен вестник“ (17 януари 2020 г.).
Друга новост е, че там където се отглеждат крави, биволи, овце, кози, коне и птици, не може да има и свине.
Новите индустриални и фамилни свинеферми могат да се построят на разстояние не по-малко от 10 км от съществуващи вече свиневъдни стопанства. Досега изискването за отстояние бе 500 метра.
Нов животновъден обект за отглеждане на птици също може да се изгражда на разстояние не по-малко от 10 км от заградена територия за отглеждане на пернат дивеч.
Задължително става условието в индустриалните свинекомплекси да има инсинератор, с капацитет, съответстващ на капацитета на фермата.
В личните стопанства на физически лица могат да се отглеждат за лични нужди до два броя едри преживни животни (ЕПЖ) и приплодите им до 12-месечна възраст; десет броя дребни преживни (ДПЖ) с приплодите им до 9-месечна възраст; три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези; два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст; десет възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо; петдесет възрастни птици независимо от вида; сто бройлера или подрастващи птици независимо от вида. Това е записано в новия чл. 4а.
В чл. 11. са изброени условията, на които трябва да отговаря личното стопанство за отглеждане на свине. То трябва да е върху обособено място за отглеждане на животните, което е оградено по начин, непозволяващ достъпа на други животни, и е осигурена защита от гризачи. Площта за отглеждане на едно животно е не по-малко от 1 кв. м. Обособеното място за отглеждане, използваните съоръжения и инвентар трябва да са изградени от материали и по начин, позволяващи цялостно и ефективно почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Животните трябва да разполагат с хранителни корита с размери от 30 см до 35 см дължина, от 30 см до 35 см широчина и с височина на предния ръб 20 см и поилки. Влизането на лицата до мястото за отглеждане на прасета за угояване и излизането се осъществява с работно облекло и обувки след преминаване през място за дезинфекция. Необходимо е да се обособи място за предварително съхранение и обеззаразяване на тор, съобразено с броя на отглежданите животни, за не по-малко от 40 дни, а в нитратно уязвимите зони за не по-малко от 6 месеца.
За пчелините също има нови условия. В чл. 17 е записано, че постоянните пчелини трябва да разполагат с ограждение, осигуряващо безопасността на обекта, което не позволява достъп и свободно преминаване от хора и животни; да имат поставена информационна табела на входа, съдържаща данни за идентификацията на обекта; снабдени са постоянно с вода. За обектите, намиращи се в защитени територии, изискванията за ограждение и информационна табела отпадат. Постоянните пчелини, които се намират в урегулирани поземлени имоти, трябва да разполагат с ограда.
В Преходните и заключителни разпоредби е записано, че животновъдните обекти се привеждат в съответствие с изискванията на наредбата в шестмесечен срок от влизането й в сила. Животновъдните обекти за отглеждане на свине във фамилна и индустриална ферма се привеждат в съответствие в срок до 31.12.2020 г.

Leave a Comment