Млад ветеринар: Когато хората се съмняват в уменията ти, продължавай нататък!

Ветеринарите са много важни и уважавани хора в селските райони на Таджикистан, но в началото Абдурашид се сблъскал с отровното им недоверие. Използвал го като ваксина
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

Да си ветеринарен лекар не винаги е лесно, но тази работа носи голямо удовлетворение. Ветеринарите не искат да правят нищо друго. Тези хора нямат два еднакви дни. Те изследват различни животни, виждат много наранявания и състояния и използват голям брой диагностични методи, за да изберат най-добрите планове за действие. Въпреки това може да отнеме години практика на младите ветеринарни лекари да придобият богат опит.

Миналата година FAO организира в тясно сътрудничество с Асоциацията на ветеринарите на Таджикистан десетдневен курс за обучение за цялостно развитие на професионални умения за практикуване на ветеринарни лекари в цялата страна.

Един от бенефициентите на това обучение е млад специалист Абдурашид Бободжонов. Този 24-годишен ветеринарен лекар работи в северната част на Таджикистан, в района на Бобоон Гафуровски в област Сугд, където живее със съпругата си и трите им деца. Преди няколко години той завършва Таджикския аграрен университет на името на Шириншо Шотемур.

„Защо реших да стана ветеринарен лекар? Това може да звучи много странно, но ветеринарите са много важни и уважавани хора в таджикското общество, особено в селските райони. Причината, поради която са толкова важни, е, че всеки ден спасяват добитък, като същевременно защитават здравето и благополучието както на животните, така и на хората. Те са герои не само за животните, но и за хората ”, каза Абдурашид.

„Тъй като добитъкът е много ценен актив за селските домакинства в Таджикистан, очакванията на общността са много високи и разнообразни“, добави Абдурашид.

„След като завърших този курс, усъвършенствах знанията и уменията си, което със сигурност доведе до повишаване на качеството на услугите, които предоставям в тази област. Вярвам, че подобни инициативи могат също да помогнат за намаляване на бедността в селските райони чрез подобряване на безопасността на животинските продукти за вътрешно потребление и търговия, както и за намаляване на загубите на животни. “

Ветеринарният лекар много прилича на педиатър. Подобно на кърмачета и малки деца, животните не могат да кажат на лекаря какво ги притеснява и по-голямата част от медицинската история трябва да се основава на наблюдения на възрастни. Когато възникнат здравословни проблеми, ветеринарите ги диагностицират и лекуват животни. Лечението може да включва редица различни процедури, включително спешни животоспасяващи методи, предписване на лекарства, идентифициране на фрактури, раждания, операции или съветване на собственика за хранене и грижа за животното.

Но героизмът е изпълнен с определени проблеми. След няколко години упорит труд Абдурашид почувствал, че няма повече сили. През годините, въпреки че се е занимавал с работата на мечтите си, той е чул много разочароващи думи от хората. Разбрал е, че без значение кой какво казва или колко луда ще изглежда идеята, най-важното е да повярвате в себе си и просто да продължите напред. Затова Абдурашид решил, че е по-добре да се опита и да се провали, отколкото да не се опитва да направи нещо изобщо.

„Имаше толкова много скептици, когато започнах кариерата си на ветеринарен лекар. Някои селяни и клиенти се усъмниха в моите умения, знания и опит, когато видяха, че съм толкова млад, а други дори ме подиграваха. Те казаха: „Ти си твърде млад, за да спасиш добитъка ни, трудно е да се разчита на теб“, спомни си с усмивка Абдурашид. „Отрицателното отношение може да стане отровно, ако му позволя да повлияе на мечтата ми да стана квалифициран и опитен специалист, така че отказах да загубя. Използвах отрицателната реакция на хората като ваксина – тя ми помогна да се подготвя за проблемите, с които се сблъсквах. И постепенно, стъпка по стъпка, хората започнаха да ми вярват и да ценят услугите, които предоставям. “

Абдурашид няма работен график. Обаждат му се по всяко време на деня или нощта. Селяните го призовават да лекува животните си и дори се обръщат към него за съвет относно правилното хранене, условията на задържане и други общи въпроси, свързани с животните. Предоставянето на качествени ветеринарни услуги е много важно и достъпът до такива услуги е необходим за местното население в селата, за да гарантира здравето и производителността на добитъка.

„Имам наистина високи очаквания по отношение на избраната професия. За мен е много важно да поддържам общественото доверие и да стана още по-добър в професията. Не искам да спирам дотук, искам да отида по-далеч “, добави Абдурашид.

Leave a Comment