Италианска оферта: Направете градина с лешници, ние ще ги купим

Инвестицията е същата като при създаване на насаждение с череши, информира агроном на Фереро

лешникИталианският производител на бонбоните Ferrero Rocher и шоколадите Nutella и Kinder предлага на българските овощари да инвестират в градини с лешници. По време на форума за плодове и зеленчуци InteliFresh миналата седмица стана ясно, че „Куминяно фрут“ и Ferrero имат общ проект за производство на лешници. Дружеството „Коминяно фрут“, което е №1 в България в изкупуването на череши и е европейски лидер по продажби на преработени череши, вече има насаждение с този черупков вид. Италиалското семейно предприятие има също и малък разсадник за лешници. Идеята към българските производители за инвестиране в лешникова градина бе представена от агронома на Фереро Алберто Вака.

Вака разказа, че световното годишно производство на лешници е около 800 000 – 900 000 тона, като най-големият производител е Турция, чиято продукция представлява около 67% от глобалното количество. Италия също е в този бизнес с 13 на сто от световната реколта. Лешници се отглеждат още в САЩ и Чили. (По данни на МЗХГ за 2018 г. тази култура заема близо 38 хил. дка – б.р.)

Наблюдателите на лешниковото производство отчитат, че в Турция се регистрират големи пикове, но и големи спадове в годишната продукция. Тенденцията в съседната страна като цяло е низходяща, докато при останалите държави е с растеж.

„Лешниците са добра алтернатива за България“, смята Вака. Той се мотивира с това, че благодарение на „Куминяно фрут“ веригата на доставки до крайния потребител – Фереро, може да се съкрати. Принципно пътят на лешниците минава от производителя, към търговеца, после през промишлено изсушаване и накрая към големия купувач в Италия.

Лешниците са много важни за Фереро, тъй като компанията ги използва при 60 процента от продуктите си.

Алберто Вака обясни, че за създаването на декар лешникова градина отиват 500 растения, които се засаждат на разстояние 4 на 5 метра. Цената на разсада е между 4 и 6 лева за брой. Важно е да има осигурено напояване, въпреки че принципно лешникът не изисква много вода. „Инвестицията е същата като при създаване на черешова градина“, сравни италианският агроном.

Минусът й е в това, че се изчакват 4-5 години, докато дръвчетата влязат в плододаване. Беритбите са през периода август – октомври. Грижите по градината могат в голяма степен да са механизирани, включително и за беритбата. На 5-та година от едно лешниково дръвче могат да се наберат 1,5-2 килограма плодове.

Средната цена на изкупуване в последните 10 години е 2,50 евро на килограм, в последните 5 години – 3,06 евро, а в последните 3 години 3,50-3,60 евро.

В България подходящи за отглеждане на лешници са местата между 0 и 600-800 метра надморска височина.

Лешникът цъфти през зимата – от края на декември до средата на февруари. Има специфика при опрашването и тя е, че въпреки ранния цъфтеж, процесът става към края на март и началото на април. Именно през този период е опасно, ако температурите паднат по-ниско от -2, -3 градуса.

Коментар

„Факт е, че в последните години у нас се засаждат все повече градини с лешници“, коментира италианското предложение Илиас Сарнук, председател на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. Той посочи, че инициативата за това идва именно от италианската компания Фереро. Според него климатичните условия у нас са подходяци за отглеждането на лешници, но и тази култура, както и останалите ранно цъфтящи видове, е под риска от измръзване рано напролет. „Много е важен микроклиматът в съответния район“, добави Сарнук. Положителното е, че производителите на лешници ще имат сигурен купувач на продукцията. Другият плюс спрямо орехите е, че този черупков вид влиза в плододаване за двойно по-кратък срок.

Leave a Comment