Пчелите знаят времето за 6 месеца напред и предсказват, че климатът ще е нормален

Те са най-важните живи същества на Земята, твърдят научни изследвания
Сдружение „Акация 1899“ в Пловдив отпразнува празника на пчеларя в деня на св. Харалампий

празник на пчеларите от Акация 1899 - св. Харалампий

Най-опитните пчелари твърдят от многогодишни наблюдения, че пчелите настойват поведението си спрямо своята собствена синоптична прогноза за шест месеца напред. Следователно те знаят какво време ни очаква най-малко до средата на годината. Затова има години, в които пчелата майка започва да снася яйца още през декември, а това е знак за аномалии в климата. В други години като тази – 2020 г., майките царици полагат яйца в клетките на питите в началото на февруари. Това, според един от най-добрите пчелари в Пловдивска област – Гени Титов, означава, че ще имаме нормални, без екстремни климатични показатели, пролет и начало на лятото. Впечатлениета си пчеларят от с. Ръжево Конаре сподели днес на празника на свети Харалампий, който е патрон на сектора.

Пчеларите от общинското сдружение „Акация 1899“ се събраха заедно с много приятели – почитатели на меда и здравословните пчелни продукти, в Дома на техниката в Пловдив. Отец Мирослав от с. Белащица извърши водосвет, а децата от ОУ „Петър Берон“ изпълниха танцова програма. Те бяха поздравени от Александър Държиков, председател на Общинския съвет в Пловдив.

Заместник-председателят на пловдивско сдружение Любомир Герев разказа за научно изследване на Световната академия за природни науки във Великобритания, чиито резултати, обявени през 2019 г., заключават, че пчелите са най-важните живи същества на планетата. Този извод е бил потвърден и от Националния музей за природни науки в САЩ. През юли миналата година институтът Earthwatch на последната среща на Лондонското кралско географско дружество обяви същото. Защо обаче това толкова малко същество е наречено най-важното създание на Земята? Седемдесет процента от световното земеделие зависи изключително от пчелите. Излишно е да се споменава опрашването е работа на пчелите, без които фауната би изчезнала за много кратко време. Други учени обясняват, че пчелите са единственото живо същество, което не носи никакъв вид патоген.

Любомир Герев посочи, че пчеларите в областта добиват годишно около 20-25 кг мед от пчелно семейство.

Гени Титов

Гени Титов

Гени Титов обясни по-късно, че лично той не отваря кошерите през зимата, „въпреки че ме сърбят ръцете“. Причината е, че не иска да безпокои полезните насекоми по никакъв начин. „Пчелите най-добре знаят какво да правят, когато е студено, когато е горещо и ако са гладни. Нашата намеса в това време на годината е по-скоро вредна“, убеден е той. „Когато семейството е добре зазимено още през есента, до март кошерите трябва да останат затворени.“

Понякога пчеларите подхранват нарочно семейството, за да накарат майката да започна да снася. Целта е, когато цъфне акацията, в кошера да има повече работнички за събиране на нектара, от който се прави пчелния мед. Но ако времето не позволи на пчелите да летят, когато цъфти акацията, например ако вали, то тогава започва роене, тъй като насекомите стават твърде много и част от тях трябва да напуснат кошера със сарата майка, разказаха пчелари.

Председателят на дружеството Николай Гайдов допълни, че има информация от членове на сдружението, че доста от кошерите са останали празни. Причината? Никой не знае. Наричат тази аномалия „синдромът на празния кошер“.

Leave a Comment