ЦОРХВ: Много от заразените с коронавирус, дори не забелязват, че са болни

Имало е и има много по-смъртоносни и заразни болести, така че без паника!

коронавирус смъртност„Не трябва да се допуска паника сред хората, макар тази реакция да е много „човешка““. Това е съветът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), с който започва обширна публикация. В нея се сравняват други болести и зарази, които са с много по-високо ниво на смъртност, по-заразни са и досега са отнели в пъти повече човешки животи.

„Ето какво би помогнало в случая – да се сравни голямото число заболели в Китай с други заболявания или рисковете, свързани с тютюнопушенето или шофирането, рискове, които много хора доброволно поемат всеки ден.

Много хора, които се заразяват с новия коронавирус, може дори да не забележат: в по-голямата част от случаите вирусът е причинил само кашлица, подобна като тази при лека настинка. Изчислено е, че около 2% от заразените с новия коронавирус хора са починали и че обикновено произхождат от уязвими групи като възрастни хора или хора с други тежки заболявания.

За сравнение почти половината от заразените с Ебола хора са починали в епидемията от 2014 – 2016 г. Около половината от заразените с ХИВ – повече от 1 милион годишно – умират, често поради липса на достъп до лечение В момента вероятността от смъртност също е надценена.

Изследователите и работниците на място отбелязват, че по-голямата част от случаите с новия коронавирус дори не са регистрирани, тъй като само тези случаи, при които е потърсена лекарска помощ, попадат в статистиката – което също означава, че много от тях имат слаби или липсващи симптоми. С откриването на повече такива случаи заболеваемостта може да нарасне, но прогнозната смъртност ще спадне. За изследователите, причинената от вируса смъртност е важна част от неговия профил, заедно с неговата инфекциозност (заразност). Смята се, че новият коронавирус има базова степен на възпроизвеждане от около 2.5, което означава, че всеки заразен човек може да зарази двама до трима души. Това го прави също толкова заразен като Ебола (но много по-малко смъртоносен) и много по-малко заразен, отколкото например морбили: един човек с морбили вероятно ще зарази девет други хора.

Общественото внимание, по повод огнища като тези на новия коронавирус, е несъразмерно сравнено с болести, които са по-често срещани – и следователно са по-опасни за повече хора. Например, през 2010 г. е имало 684 милиона случая на норовирус, от които са починали над 200 000 души. Треската Денга заразява до 100 милиона души и убива над 40 000 през 2017 г. Дори сезонният грип, срещу който често могат да бъдат ваксинирани в много части на света, убива 300 000 до 650 000 души всяка година. Все още не е възможно да се прецени колко случаи на новия коронавирус ще има до края на тази година, но е малко вероятно да достигнат тези измерения. Текущите опасности за общественото здраве не получават същото медийно внимание, за разлика от новите епидемии. Това е така, защото този коронавирус е нов. Новите неща често са особено страшни.

В статията, публикувана на страницата ЦОРХВ, са цитирани като източници dw.com и statnews.com

 

Leave a Comment