Аграрното министерство предлага да се субсидират преработватели и търговци

тържище Родопи 95Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов предлага на преработватели на аграрна продукция, а също и на търговци, са получават субсидии като държавна помощ при условие, че изкупуват българска продукция, научи Агро Пловдив от два сигурни източника. Към момента се проучва дали тази идея може да се приложи. Заместник-министърът е изпратил писма към асоциациите на преработватели и към месопреработватели.

Областните дирекции на агенцията по храните са организирали срещи с представители на търговски вериги миналата седмица, за да ги приканят да изкупуват родни плодове и зеленчуци, както и месо. Субсидирането ще се извърши след като преработвателите и търговците представят фактури за изкупени количества.

Търговци споделиха пред Агро Пловдив, че биха искали да участват в подобна схема, но тя  не може да се приложи на практика. Причината е, че голяма част от производителите отказват да издадат фактури за закупени количества. В условията на извънредно положение пазарната ситуация е още по-тежка, тъй като на тържищата не се извършват проверки от НАП заради опасността от инфекции. „По-лесно е да получим фактура от вносители“, коментират търговци. И допълват, че и при вноса нещата не са изрядни, тъй като стоката се обявява на границите на нереално ниски цени, за да се плати по-малък ДДС.

Браншовите организации от сектор Плодове и зеленчуци като цяло не са съгласни преработвателите да получават субсидии, тъй като те поставят редица ограничения пред доставчиците производители. Най-важното от тях е стопанството продавач да разполага със сертификата GlobalG.A.P., да доставя едносортова продукция с изравнена степен на зрялост и други. Според представители на бранша под 1% от производителите в страната разполагат със сертификата за проследяемост и качество на продукцията, а това означава, че преработвателите така или иначе ще приложат утвърдената практика да внасят плодове и зеленчуци от други страни.

Leave a Comment