Честит празник на здравето и тези, които водят битки за него!

Логото на Световната здравна оранизация

Логото на Световната здравна оранизация

Днес, 7 април, е Световният ден на здравето и професионален празник на всички, чиято професия е свързана с лекуването на болни – лекари, медицински сестри, фармацевти и други. Тази година  мотото е „Универсално здравно покритие: за всеки, навсякъде“. Тази година световният ден ще се отбележи необичайно и без веселба в света и у нас – с маски, заради Ковид-19.

7 април е свързан със Световната здравна организация, която се учредява именно на 7 април през 1948 г., с централа в Женева, Швейцария и наследява мандата и ресурсите на Здравната организация, която е агенция на Обществото на народите.

Първите приоритети на СЗО е са да се контролира разпространението на маларията, туберкулозата и полово предаваните инфекции, и да се подобрят майчиното и детското здраве, хигиената на храненето и на околната среда. Първият законодателен акт е относно съставянето на точни статистически данни за разпространението и броя на заболяванията.

Световната здравна организация се финансира от вноски на страните-членки и дарители.

От последното публикувано съобщение на СЗО научаваме, че за 18 април 2020 г. се планира глобална специална емисия под заглавието „Един свят: Заедно у дома“. Инициативата е в подкрепа на здравните работници и ще представи реални преживявания от лекари, медицински сестри и семейства по целия свят. Специалното предаване също така ще представи местни и регионални благотворителни организации, които осигуряват храна, подслон и здравеопазване на тези, които се нуждаят от помощ най-много.

Leave a Comment