Инж. Антоанета Божинова: Организациите от сектор Плодове и зеленчуци вместо диалог предпочетоха да излезнат с взето назаем становище!

Миналата седмица зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов изпрати писма до организации от бранша на хранителната индустрия, за да обсъди с тях възможността да бъдат подпомогнати срещу условието преработвателните предприятия да помогат от своя страна при изкупуването на български плодове и зеленчуци. Вчера стана ясно, че браншови организации на овощари и зеленчукопроизводители са изпратили предложение до аграрното министерство да разпредели помощта към производителите на пипер, домати, корнишони и патладжан, а също и на плодовете ягоди, малини, праскови, кайсии, череши, вишни, сини сливи, ябълки.

Министерството все още не е обявило решението си.

Междувременно потърсихме Съюзът на преработвателите, за да коментират искането на браншовите организации в сектор Плодове и зеленчуци.

Консервните фабрики работят въпреки трудностите

DSCN0968_Инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, пред Агро Пловдив

Г-жо Божинова, вчера 11 браншови организации от сектор производство на плодове и зеленчуци изпратиха исканията си за подпомагане до министъра на земеделието. Доколкото ни е известно земеделското министерство се обърна първо към преработвателния бранш с идеята да го подкрепи, ако изкупува българска суровина, така както направи с кланиците за агнетата. Как ще коментирате този епистоларен конфликт, който се създаде между производители и преработватели?

Като некоректен. Още миналата седмица в четвъртък аз изпратих на браншовите организации в сектор производство на плодове и зеленчуци нашите предложения. Съюза не държи помощите да бъдат към един или друг бранш – това е държавното предложение. От Съюза изпратихме нашата идея  с молба за диалог с тях, но техният диалог се изрази в преписване на нашето писмо наобратно и изпращането му. Така го разбират, така го правят. Не ги упреквам, даже се радвам и им благодаря, че са оценили нашия труд подобаващо!

В какъв смисъл вашия труд? Вие сте им препратили писмото на министерството и сте написали и коментар по него ли?

Напротив, аз изпратих на организациите на овощарите и зеленчукопроизводителите нашия идеен проект, защото Министерството на земеделието ни помоли да дадем варианти и аз им изпратих готовия тогава вариант. Междувременно този вариант бе разпратен за обсъждане и на членовете на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. В процеса на обсъждане те направиха  още предложения и допълнения и така се оформиха и и още две идеи –   Първият вариант бе помощта да се даде на консервните фабрики. Вторият бе подпомагането да се насочи към производители на плодове и зеленчуци, като за този вариант се предложиха три възможности. Едната бе производителите да бъдат подкрепени от МЗХГ при заплащането на труда на сезонните работници. Това е лесно измеримо. В активен сезон този сектор се нуждае изключително много от работна ръка и трябва да им бъде улеснена регистрацията на еднодневните трудови договори и това към днешна дата вече е факт. Третото, което предложихме, е да се дадат помощите на тях –  така че да се чувстват спокойни и да се концентрират само върху производството.

Бихте ли обяснили каква част от плодовете и зеленчуците, които преработвате, са произведени в България?

Преработвателите по редица причини в годините, когато липсваше българска  суровина, търсеха начин да се снабдят с такава отвън. В последните години се наблюдава една много добра тенденция – вече се преработва  65-70% български зеленчуци и около 40-50% български плодове. Друг е въпросът обаче с качеството на суровината, а и не само. По-важните проблеми, които много пъти сме изтъквали, са, че няма достатъчно добра проследяемост на произвежданите продукти, повечето производители не могат да предоставят анализи за пестициди и тежки метали на доставяната от тях суровина ( би следвало поне един преди кампанията и два по време на кампанията), по-малките производители трудно организират ритмичност на брането и спазване график на доставките. Повечето производители нямат транспортни опаковки – пластмасови бокс палети и трудно организират товарене на такива. Не на последно място са неправилно избрани сортове, вместо такива, които са подходящи за преработка. Ще ви дам прост пример – доматът за салата е един сорт, за пюре е втори, за консервиране на цели белени домати е трети.

Каква част от посочените 65-70% българска продукция са с качеството, което преработвателите желаят?

Голяма част от  доставки са с добро качество, защото продукцията се изкупува на договорни начала. Обикновено доставчиците са големи производители на плодове и зеленчуци, които в края на всяка година сядат на разговори с преработвателите и коментират какви сортове и количества са необходими. По това време в консервните предприятия знаят какви количества, с какво качество и на какви цени са договорили за реализация на консервирания продукт.

Има ли негативни реакции на пазара в тази извънредна ситуация?

Ще се получи срив на пазара, ако ограниченията продължат. Тези земеделци, които са произвеждали продукти за свежа консумация, много трудно ще могат да ги реализират. Разбирам загрижеността на правителството за точно тази група от производителите.

Имате ли притеснения за износа на преработени плодове и зеленчуци?

Към момента е трудно да се каже, защото нашият износ е основно през периода ноември- февруари. В момента имаме затруднения в изпълнението на договерени  количества със страни, които са силно засегнати от коронавирусна инфекция като Италия, Испания, Германия. Нас по-скоро ни притеснява стагнацията след като излезем от ситуацията на пандемия. И затова е от голямо значение да поддържаме договори с нашите партньори, за да могат и двете страни да понесат по-лесно този период.

Ще подадете ли ръка на производителите, ако пазарът е затруднен?

Искаме и сме готови да помогнем, но в рамките на разумното.

Работят ли в момента консервните предприятия?

Тези, които не спират през зимата, работят въпреки трудностите с транспорта и с осигуряване на безопасни условия на труд. Имаме сериозен проблем с набавянето на дезинфектанти, а при нас по принцип дезинфекцията е на първо място. Някои от работниците отсъстват заради стреса, други по обективни причини и това затруднава организирането на производствения процес.

Преработвателните дружества могат ли да участват в схемата на държавна помощ 60:40?

В началото хранителната индустрия беше изключена от тази помощ, но направихме добра мотивирана разработка защо трябва и ние да участваме в тази помощ и вече сме включени в нея. Всяка фирма сама решава дали и кога ще й се наложи да поиска се включи в схемата.

 

 

Leave a Comment