Велики вторник: Притча за талантите

Велики ВторникВелики вторник е ден за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица.

На Велики вторник Иисус Христос разказва притчата за талантите, като пророкува бъдещата съдба на Йерусалим – с опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони под командването на бъдещия римски император Тит.

Тълкувателите на притчата за талантите смятат, че в нея става въпрос за духовните дарове, които Бог е вложил в душата на всеки човек. Между хората има голямото вътрешно неравенство още от рождането им. Талантите ги раздава самият Бог и те са толкова ценни, че дори и само един, е съвсем достатъчно, стига човек да го използва и развие правилно. Под пет таланта някои тълкуватели разбират петте сетива на човека, под два таланта – душата и тялото, а под един талант – единството на човешката природа. Бог на всеки дава дарове според силата му, тоест според това колко може да понесе и да употреби. Естествено, Бог раздава дарове на хората и според плана на Своето домостроителство, пише в сайта „Православието“.

Притча за тримата слуги (по Евангелието на Матей)

Небесното царство е като човека, който преди да напусне дома си, извикал слугите си и им казал да се грижат за имота му, докато той е в чужбина.  Дал на всеки според способностите: на единия – пет таланта, на другия – два, а на третия – един, и тръгнал. Слугата, който получил пет таланта, отишъл бързо да търгува с тях и така спечелил още пет. По същия начин и слугата, който имал два таланта, спечелил още два. А слугата, който получил един, отишъл и изкопал дупка в земята, където скрил парите на господаря си.

След много време господарят се върнал и попитал слугите какво са направили с парите му. Слугата, който бил получил пет таланта, му донесъл още толкова и казал: «Господарю, ти ми повери грижата за пет таланта. Аз ги използвах, за да спечеля още пет.»

Господарят отговорил: «Добре си направил. Ти си добър слуга и може да ти се има доверие. Справи се с малкото пари, затова ще ти дам да се грижиш за по-големи неща. Влез и сподели радостта на господаря си!»

След това дошъл слугата, който бил получил два таланта и казал: «Господарю, ти ми даде два таланта. Аз ги използвах, за да спечеля още два.»

Господарят отговорил: «Добре си направил. Ти си добър слуга и може да ти се има доверие. Справи се с малкото пари, затова ще ти дам да се грижиш за по-големи неща. Влез и сподели радостта на господаря си!»

Тогава дошъл слугата, който бил получил един талант и казал: «Господарю, знаех, че си суров човек, който жъне онова, което не е садил, и прибира онова, което не е посял. Затова се изплаших и отидох да скрия парите ти в земята. Ето, вземи каквото ти принадлежи.»

Господарят отговорил: «Ти си зъл и ленив слуга! Казваш, че си знаел, че жъна каквото не съм садил и прибирам каквото не съм сял. Затова трябваше да сложиш парите ми в банката, за да мога като се върна, да си ги получа обратно с лихвите.

Затова вземете таланта от този слуга и го дайте на онзи, който има десет таланта. Всеки, който има, ще получи още и ще има повече, отколкото му е необходимо. Но на онзи, който няма, ще се отнеме и малкото, което има.» След това господарят казал: «Изхвърлете този безполезен слуга навън, в тъмнината, където хората ще плачат и скърцат със зъби.»

Leave a Comment