Прогноза на ЕК: Пандемията ще удари производството на висококачествени млечни и месни продукти и вино

датско сирене

Избухването на коронавируса предизвиква безпрецедентни предизвикателства за агро-хранителния сектор на ЕС. Поради мерките за задържане, прилагани в ЕС и по целия свят, търсенето на храни бързо се промени от началото на кризата. Поведението за складиране, както и затварянето на ресторанти, барове и хотели оказва пряко влияние върху производителите на хранителни продукти. От една страна, основни храни като тестени изделия, ориз, брашно, консервирани плодове и зеленчуци са се търсили повече заради увеличаването на домашната консумация. От друга страна, при висококачествените продукти, като качествените месни разфасовки, виното и специализираните сирена – обикновено консумирани в заведения – се забелязва значително намаляване на потреблението.

ЕК публикува днес доклад с краткосрочни прогнози за селскостопанските пазари на ЕС с най-новите тенденции и допълнителни перспективи за всеки сектор хранително-вкусовата промишленост.

Зърнени, маслодайни, захар

Очаква се производството на зърнени култури в ЕС през настоящия период (2019/2020 г.) да достигне 294 милиона тона, с 4,5% повече от средногодишното ниво, и след това се леко да намалее, като прогнозата е през 2020/2021 г. да бъдат произведени 287,8 милиона тона.

Що се отнася до сектора на маслодайните култури в ЕС , производството на рапица за 2019/2020 г. се очаква да достигне 12-годишно дъно при 14,9 милиона тона заради намаляване на производствената площ. За 2020/2021 г. се предполага, че посевите с маслодайни култури ще се възстановят и ще заемат 10,5 милиона ха. Производството на протеинови култури трябва да нарасне до 4,5 милиона тона, което е с 4% повече в сравнение с миналата година, водено от добрите пазарни перспективи за хранителни и фуражни цели.

Очаква се производството на захар в ЕС 2019/2020 г. да намалее леко до 17,4 милиона тона поради намаляване на площите. В следващата година прогнозата е за още 3% намаление на площта на захарното цвекло, свързана с трудните пазарни условия през последните две години.

Специализирани култури

Производството на зехтин от 2019/2020 г. в ЕС достигна близо 2 милиона тона, регистрирайки 15% намаление в сравнение с миналата година. Поради значителните запаси, общата наличност остава все още висока. След прилагането на мерките за задържане, продажбите на дребно със зехтин се увеличиха, особено в страните от ЕС. Това, заедно с ниските цени, би трябвало да доведе до възстановяване на потреблението в тези страни (с 13% увеличение на потреблението).

Общото потребление на вино в ЕС е силно повлияно от мерките, предприети за борба с пандемията. Въпреки че продажбите на дребно се увеличават, потреблението в ресторанти и барове спря. Тази промяна в потреблението се отразява негативно на най-вече пенливите и високо стойностни вина. Очаква се консумацията на вино в ЕС да падне до 108 милиона хектолитра, 8% под средната стойност за последните 5 години. Износът на вино от ЕС също е засегнат, като се очаква да спадне с 14% през 2019/2020 г.

Що се отнася до сектора на плодовете и зеленчуците, търсенето на пресни ябълки в ЕС се очаква да бъде над средното, благодарение на увеличеното вътрешно потребление. Очаква се обаче производството на ябълки в ЕС през 2019/2020 г. да спадне до 10,8 милиона тона. Въздействието на кризата върху портокалите ще бъде ограничено, тъй като сезонът на прибиране на реколтата приключва с 6,2 милиона тона за 2019/2020 г. Търсенето на пресни портокали и портокалов сок напоследък се увеличава.

Мляко и млечни продукти

През 2019 г. добивът на мляко в ЕС нарасна с 0,4%, най-ниският ръст от 2012 г. Очаква се ръстът на производството през 2020 г. да бъде подобен. Годишният пролетен пик за  мляко съвпада с настоящата пандемия. Ограничителните мерки биха могли да поставят под въпрос логистиката за млякото, както и доставките на фуражи. Освен това проблемът с работна сила може да доведе до производство по-малко трудоемките млечни продукти.

Потреблението на сирене в ЕС през 2020 г. е възможно леко да нарасне (0,3%), а износът  да продължи да се увеличава, благодарение на търсенето на азиатските пазари, което ще доведе до цялостно увеличение на производството на сирене. Затварянето на ресторантите обаче се отрази на висококачествени сирена, консумирани предимно извън дома.

Месо

Производството на говеждо месо в ЕС намаля през 2019 г. поради по-ниските цени и намаленията на стадата. През 2020 г. се очакват допълнителни намаления. Коронавирусната епидемия засяга сектора главно поради това, че продуктите с висока стойност не се продават на ресторанти или в месарски отдели в супермаркетите. По-ниското търсене и по-ниската наличност на месо ще доведат до допълнително намаляване на очевидното потребление в ЕС.

Производството на птици продължи да расте през 2019 г. благодарение на нарастващото търсене. Очаква се увеличението да продължи през 2020 г. поради това, че потребителите заместват скъпите меса с домашни птици. Все пак секторът ще бъде повлиян от затварянето на ресторантите за някои сортове като патици или гълъби.

Производството на свинско месо трябва да нарасне леко тази година при трайно търсене от Азия (поради въздействието на африканската чума по свинете, особено в Китай). Очаква се износът от ЕС да нарасне с 12%, след увеличение от 17% през 2019 г. Секторът няма да бъде повлиян значително от продължаващата пандемия. Очаква се обаче потреблението в ЕС да спадне поради високите цени, което води до предпочитане на други меса.

Секторът на овче и козе месо в ЕС беше засегнат от коронавирусната криза, като сезонното търсене на Великден и Рамадан не се осъществи. Производството в ЕС обаче ще остане стабилно през 2020 г.

 

Leave a Comment