Преди близо 2800 г. Ромул и Рем създават Рим

Статуя на Марк Аврелий пред площада на Капитолия

Статуя на Марк Аврелий пред площада на Капитолия

На 21 април 753 г. пр. н. е. митичните близнаци Ромул и Рем започнали да копаят ров около Палатинския хълм, за да създадат Рим – Вечния град. Това разказва една от легендите за столицата на Италия, която преди пандемията бе сред най-посещаваните от туристи европейски градове.

Ромул и Рем са деца на жрицата девица Рея, която богът на войната Марс харесал. Дядото – баща на Рея – Амулий, на когото било предсказано, че неговите внуци ще му отнемат властта, заповядал близнаците да бъдат убити. Както и в други легенди от древността, слугата натоварен със задачата се смилил и оставил бебетата в кошница на брега на река Тибър. Когато водата придошла, кошницата заплувала във водите и заседнала близо до Палатинския хълм на днешен Рим. Там децата били откърмени от вълчица и хранени от кълвач – свещени животни на бог Марс.

Двамата братя израснали като изключително красиви и силни. Когато се заели с изграждането на града, започнали спор. Ромул искал селището да е в подножието на хълма Палатин, а Рем настоявал да изберат Авентинския хълм. Спорът трябвало да се разреши чрез състезание между двамата, което да определи кой от тях е по-близо до боговете. Победил Ромул, но Рем не приел това и започнал да възпрепятства работата на брат си по изграждането на градската стена. И бил убит.

В богатата история на Рим има всичко – велики възходи и дълъг упадък. Преди новата ера градът е център на Римското царство, в края на 6 век пр.н.е. – на Римската република, а през 1 век пр.н.е. – на Римската империя. 

През 3 век в Римската империя започват да се забелязват признаци на упадък. В същото време самият град Рим започва да губи политическото си значение, тъй като на изток е създадена новата столица Константинопол. В същото време императорите преместват дворците си в Милано, а после и в Равена, и така населението в древния град започнало да се топи. В края на 5-ти век империята изчезнала, а градът съвсем западнал. И така до подема на новосъздадената Римокатолическа църква, която придобивала все по-голяма политическа власт в Европа. Рим става център на поклоничество за християните от Западна Европа, а папите се стремят да утвърдят величието на града като нареждат строителството на площади, мостове и много църкви, сред които и базиликата „Свети Петър“. Светите отци привличат във Вечния град най-талантливите архитекти, скулптори, художници.

След Първата световна война Рим става център на фашизма в страната. Затова през Втората световна война е бомбардиран от авиациите на Великобритания и САЩ като съюзник на Германия. През 1943 г. Бенито Мусолини е свален от власт, а същата година Италия обявява война на Германия.

Днес столицата на Италия е пуста заради наложените ограничения, свързани с коронавирусната пандемия. В Италия първите случаи на зараза с Ковид-19 бяха установени на 31 януари 2020 г. при двама китайски туристи в Рим. Най-засегната от инфекцията обаче не бе областта Лацио, където е Рим, а Ломбардия. Италия е втората държава в света с най-много жертви след САЩ – 24 114 към днешна дата. От тях 349 са загиналите в Лацио.

Leave a Comment