Нови мерки: До 4500 лв. заеми за физически лица и до 300 000 лв. необезпечени кредити за фирми

правителство
С нови различни финансови инструменти правителството цели да ангажира 4,5 млрд. лв. ресурс в помощ на малкия и среден бизнес, самонаетите лица и работещите, които са в неплатен отпуск. Мерките бяха оповестени днес на обед на извънредния брифинг на правителството.
Първата мярка е свързана със стартирането на програмата през Българската банка за развитие (ББР) за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. Целта е да се подпомогнат засегнатите от икономическите последствия от пандемията физически лица и самоосигуряващи се, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. За безлихвени кредити могат да кандидатстват тези две групи лица, които имат право да получат до 4 500 лева, които ще са с 24 месеца гратисен период и 5 години срок за издължаване.
Засегнатите физически лица и самоосигуряващите се трябва да имат отработени поне 5 работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск. Дотук заявен интерес има от 12 банки-партньори.
Вторият инструмент е отпускане на кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия. Фирмите могат да теглят необезпечени кредити в размер до 300 000.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се надява тази седмица България да изпрати документи за чакалнята на Еврозоната. Срокът за подаване на молба за членство във валутния механизъм ЕRM-2 и влизането в тясно сътрудничество с единния банков надзор е края на април.

Досега България не е теглила кредит, тъй като има възможност да черпи от натрупаните средства във Фискалния резерв, посочи премиерът.

Той информира, че за полицаите на първа линия ще бъдат отпускани по 650 лв. допълнително към месечната заплата до края на извънредното положение. По данни на вътрешния министър Марин Младенов става въпрос за 15 200 полицая, за които ще бъдат заделени 10 млн. лв.

Бойко Борисов изброи взетите от вчера и днес нови мерки. „Пазарите работят от вчера. Махнахме прозореца днес, за да могат тези, които влизат и излизат на работа (в София – б.р.), да не чакат с часове, разрешихме имунизацията на бебетата, женските консултации и плановите операции – пет. Плюс всички останали мерки. Питам кое да облекчим още? Останаха парковете и планините“.

Борисов обеща да бъдат обсъдени мерки за достъпа до парковете, ако в следващите почивни дни няма голяма промяна на кривата на заразяване. За целта могат да бъдат използвани доброволци, които да предотвратяват движението на групи в парковете.

„Проблемът следващата седмица ще е с медицинските работници – все повече се разболяват и ръстът на заболелите ще стане такъв, че не можем да ги поемем в болниците“, заяви премиерът.

Leave a Comment