Селскостопанските инвеститори в Южна България намаляха, арестуваният Миню Стайков е сред тях

Карнобатският бизнесмен входира чрез свое ЕТ намерение да строи поливен тръбопровод през два язовира към над 2500 дка лозя в община Сунгурларе

Въпреки че тази година ще е рекордна по отваряне на инвестиционни мерки за селското стопанство както с държавна помощ, така и по Програмата за развитие на селските райони, справка в страниците на регионалните екоинспекции показват, че намалява броя на проектите. В голямата си част те изискват решения на регионалните органи, с които се определя дали конкретното инвестиционно намерение е приемливо за опазване на околната среда и водите или се нуждае от оценка на въздействието.

Последното решение на РИОСВ Пловдив за проект, свързан със селското стопанство, е от 27 март т.г. То е на животновъд от с. Леново, община Асеновград (ЕТ „Катриг – 5 – Никола Янков“), който иска да увеличи стадото с млечни крави от 200 на 550 броя. За целта той планира да разшири площта на стопанството с 2120 кв. метра, така че да осигури за всяко животно по 6 кв. метра. Върху новото пространство ще бъде изградена сграда с обор, склад за фураж, доилно помещение с чакалня и битово помещение за персонала. Ще има и торова площадка.

След 27 март РИОСВ Пловдив е публикувала решения, които са предимно в сферата на жилищното строителство.

Екоинспекцията в Хасково дава съгласието си на „Агрибел 2018″ООД за създаване на лозово насаждение с капково напояване върху 53 дка в землището на с. Мустрак, община Свиленград. То е с дата 14 април.

Преди това, на 27 март, РИОСВ Хасково публикува решение, с които одобрява въвеждане в обор на 1000 броя млечни кози в с. Татарево, община Минерални бани. Оборът е бил вече построен върху 493 кв. м., където ще се обособи и доилно помещения, а в двора – съоръжения за храна, събиране на тора и други. Инвестицията е на Тодор Тодев.

Последното инвестиционно намерение, свързано със земеделие, което е одобрено от РИОСВ Стара Загора, е с дата 7 февруари. То е на столичното дружество „Химиндъстриис“ООД. Фирмата планира изграждане на комплекс за производство на етерични масла с капацитет до 0,5 тона на денонощие в с. Мамарчево, община Болярово. Освен производство на масла, проектът включва производство на въглеродни разтворители – до 10 тона/24 часа и на спирт – до 10 т/24 ч.

лозятаЗа област Бургас последното инвестиционно намерение в аграрния отрасъл е на собственика на Винпром Карнобат – Миню Стайков. Въпреки че все още е в ареста, чрез ЕТ „Миню Стайков – комерс“ и ЕТ „Грозд-Нася Няголова“ са подадени документи към инспекцията в Бургас за издаване на разрешение за изграждане на поливен тръбопровод. Съоръжението трябва да обслужва лозов масив – винени сортове с обща площ 1893,815 дка и 780 дка десертни сортове в землището на с. Терзийско, община Сунгурларе. Водата ще има дълъг път – от неназован язовир тя ще постъпва в микроязовир, а оттам ще се извежда към посочения лозов масив. Водопроводът ще е с линейна дължина от близо 2,5 км. От РИОСВ Бургас са поискали обществено обсъждане на ивнестиционното намерение, което  е входирано в края на 2019 г. То е оповестено на интернет страницата на община Бургас и по него не са постъпили възражения, така че от екоинспекцията са решили на 27 февруари 2020 г. да не се извършва оценка за въздействието върху околната среда.

През 2020 г. РИОСВ Благоевград е издал общо 3 решения, свързани с селскостопански инвестиции. Последното е от 14 април и е за изграждане на ферма за 300 млечни крави в Хаджидимово. Намерението е на фирмата от Перник „Матанд“ЕООД. Може да се свърже донякъде със замеделие инвестиционното намерение на „Мелник 2004″ООД със седалище в Петрич за изграждане на хотел в с. Долно Спанчево, тъй като в имота са предвидени и складове за съхраняване на грозде. Проектът е отпреди извънредното положение в страната заради Ковид-19. Третото намерение е на „Люби и дъщери“ЕООД за създаване на модулен обект за преработка на до 500 литра/ден мляко и търговия с кисело мляко, сирене и кашкавал в бившия стопански двор на гр. Коречиново.

Leave a Comment