Грузия и Азербайджан възстановяват производството на чай с международна подкрепа

Европейската банка за възстановяване и развитие направи проучвания и е готова да подпомогне създаването на плантации
Снимки на ФАО

Снимки на ФАО

Когато стане дума кои са най-известните страни производителки на чай, за Грузия и Азербайджан се сещаме рядко.

И двете страни обаче имат дълга история на отглеждане на чай, започнала през 19 век. До 1980 г. те доставят по-голямата част от консумирания тогава чай в Съветския съюз.

Тяхната някога процъфтяваща чаена индустрия бързо се разпада след края на СССР. Сега общото производство на чай в тези страни не е дори два процента от пиковите показатели на 80-те години, а потребителите в Грузия и Азербайджан предпочитат малко по-скъпи вносни сортове с по-добро качество.

През последните години и двете страни, които имат идеални условия за отглеждане на чай, започнаха да полагат усилия за възраждане на производството му.

С адекватна подкрепа, включително публични и частни инвестиции, и трансфер на ноу-хау, отглеждането на чай от Грузия и Азербайджан може да бъде възстановено с висококачествени видове био, зелен и специален чай.

Тези заключения бяха споделени от участниците в онлайн събитието в чест на Международния ден на чая, организиран от Инвестиционния център на ФАО.

От полето до чашата

Според експерта по чай Джон Снел, „чаеният храст живее повече от век и с добри грижи той може да бъде изцяло включен в производство, а това вече се случва в Грузия и Азербайджан“.

чайТой добави, че „са създадени нови чаени плантации и в двете страни, и те дават необичайни чаени листа, връщайки ни в дните на Лао Джоняо, чийто грузински чай спечели златен медал на изложението в Париж през 1900 г.“

Експертът проведе и онлайн дегустация, по време на която обясни какво да търсите в чаша чай.

ФАО и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съвместно проучиха ситуацията в чаения сектор в Грузия и Азербайджан, за да информират потенциалните инвеститори за възможностите и рисковете.

Проучванията предоставят цялостен преглед на сектора, включително тенденциите в потреблението, производството и търговията. Бяха идентифицирани политическите мерки, предприети в сектора и неговата екологична устойчивост в светлината на изменението на климата.

Резултатите от изследванията ще бъдат публикувани скоро. В заключение те предоставят набор от препоръки, предназначени да помогнат на двете страни да развият своята чаена индустрия, включително да подобрят качеството на чая и да подобрят методите на работа в насажденията и фабриките.

Повишаване на осведомеността

Според Snell шестмесечен период на почивка позволява на чайния храст да натрупа необходимите сили, за да осигури изключително качество на първата и втората издънки, подобни на популярните чаени растения в индийски регион Дарджилинг.

Дългият период на сън, съчетан с ниската влажност, характерна за тези страни, помага да се предотврати разпространението на вредители, като дава възможност на производителите на чай да произвеждат биологични видове с по-малко усилия и да се притесняват по-малко от остатъчните пестициди.

Грузия, с богатото си и известно кулинарно наследство и опит в разработването на географски указания за своите уникални хранителни продукти, може да положи усилия за производството на повече видове био и специален чай, особено за износ.

В Азербайджан любителите на национален чай са се увеличили с 50 процента от 2008 г. насам. Достъпът до потребителите относно качествените характеристики на азербайджанския чай може да помогне за задоволяване на огромното вътрешно търсене.

Мохамед Мансури, директор на Инвестиционния център на ФАО, обясни, че целта на изследването е да насърчи отговорните инвестиции в селското стопанство, за да се гарантира устойчив и приобщаващ растеж на индустрията.

„Подобряването на качеството на чая, заедно с понижаването на производствените разходи, може да направи грузинския и азербайджански чай по-конкурентоспособен както в страните, така и извън тях. Това също може да помогне за създаването на интересни възможности за малките производители на чай и предприятията да навлязат в нови, по-печеливши пазари “, каза той.

Наталия Жукова, директор на отдела за агробизнес на ЕБВР, отбеляза, че двете страни имат предимство – близост до големи взискателни пазари в ЕС и страните от бившия Съветски съюз.

„Международният пазар на чай продължава да се развива, тенденциите показват голямо търсене на различни висококачествени чаени продукти, като чай улун или бял насипен чай. Чрез осигуряване на подобрено качество и ефективност на продуктите по цялата верига на доставките, както и диверсификация на производството, Грузия и Азербайджан ще имат какво да предложат на любителите на чай и ние сме готови да предоставим подкрепа за растежа на тази индустрия “, заключи тя.

Leave a Comment