Васил Симов: Пшеницата е $ 220/т, очаквам да поевтинее август-септември

Васил СимовРекордно количество пшеница ще има тази година на световния пазар. Очаква се глобалният добив да достигне 768 милиона тона. Преходните запаси също са рекордни. В момента цената на пшеницата от двете страни на Атлантическия океан е около 220 долара за тон. Очаквам обаче след старта на прибиране на зърното през юни, от юли-август-септември, когато започне износа, да има голям сблъсък. Затова, според мен, тогава цената на пшеницата леко ще поевтинее, каза днес пред БНТ главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов.

Допреди 5-10 години годишното глобално производство на пшеница бе под 700 млн. тона, припомни директорът. Увеличаването му е в синхрон с увеличаване на броя на населението на земята и, съответно, на потреблението.

За да поевтинее с 5-10 процента хлябът, цената на пшеницата трябва да стане два пъти по-ниска, според Симов. Причината е в това, че в производството на хляб има и други разходи, най-значителния от които е енергията.

Заради търговска война на пазара на горива между арабските производители на нефт, Русия и САЩ, през февруари – март 2020 г. цената на петрола падна рязко – от обичайните в последните години 60 долара за барел, до 19 долара. Това бе голям трус, но в последните месеци ситуацията се успокои и цената на петрола тръгна нагоре. Към момента е 40 долара. С оглед на възстановяването на транспорта и туризма при отхлабващите се мерки срещу Ковид-19, според директора петролът оттук нататък по-скоро ще поскъпва, отколкото да намалява. В един момент може дори да се окаже, че въпреки поевтиняването на пшеницата, цената на хляба расте, именно заради повишаването на горивата. Техните стойности вияят и на цените на фуражите, млякото, сиренето и т.н.

 

Leave a Comment