90 производители на зеленчуци се разследват, 40% от проверените картофопроизводители лъжат

И тази година проверките ще са много, за да може да останат само истинските производители, съобщиха на нарочен брифинг Десислава Танева и Васил Грудев

Десислава ТаневаДанните с извършените от ДФ „Земеделие“ проверки в зеленчуковите градини през 2019 г. и резултатите от тях, са съобщени в годишните доклади към Европейската комисия. Те не са българска тайна, заяви днес на специална пресконференция по повод изтеклия в сайта „Биволъ“ запис от Консултативния съвет със сектор плодове и зеленчуци земеделският министър Десислава Танева.

Прочети още: МЗХГ опровергава запис на „Биволъ“ за обвързаната подкрепа

Тя посочи, че все още сред страните-членки на ЕС се водят ожесточени спорове дали обвързаната подкрепа да се запази в следващия програмен период. „Никой не може да ни направи по-лошо, отколкото самите ние“, заключи Танева.

И в настоящата година имаме политическа воля да извършим по-висок брой проверки, за да има справедливо разпределение на бюджета за обвързана подкрепа, каза още министърът. Ще защитим помощта, включително и с административни мерки като проверките, но не трябва да се гордеем с това.

Васил ГрудевИзпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев допълни, че миналата година от общо 20 120 производители – бенефициенти на обвързано подпомагане, след проверките не са били изплатени субсидии на 4453-ма, тъй като те са обявили отглеждане на зеленчуци, но на полето такива не са открити. 90 от тях са дадени на компетентните органи. Това са земеделци, които въпреки че не са отглеждали зеленчуци, са представили фактури за реализирана на пазара продукция. Земеделците с установени нарушения са лишени от субсидии и в следващите две години, каза директорът на фонда.

Грудев допълни информацията за драстачните нарушения и с тазгодишни данни. По повод обявеното подпомагане за растителна защита при картофопроизводството от телени червеи, от фонда са извършили 200 проверки на всичките 3073-ма кандидатствали за помощта. От проверените 200, при 40 процента установихме незасяти с картофи полета. Тоест, те не само че нямат телени червеи, но нямат и картофи, поясни Васил Грудев.

Директорът на ДФЗ добави още, че в резултат на миналогодишните проверки, субсидиите по обвързаната подкрепа за зеленчуци са се увеличили с 15%. Той посочи, че проверките имат още един резонанс – тази година заявените площи със зеленчуци са с 20% по-малко. Според Грудев това е знак, че в субсидирането остават истинските производители, а останалите се изчистват заради проверките.

 

Leave a Comment