Людмил Работов откри жътвата на пшеница, докато дъждът спеше

Зърнопроизводителят от Раковски предположи, че заради есенно-пролетната суша добивите ще са с 5 до 10% по-ниски
Жътва в стопанството на Людмил Работов

Жътва на пшеница в стопанството на Людмил Работов

Людмил Работов от Раковски откри жътвата на пшеница вчера, след като напълно прибра реколтата от ечемик миналата седмица. Това се случва на фона на почти ежедневните превалявания, които точно сега са проблем за провеждането на финалната кампания в производството на ечемик и пшеница. На шега той коментира, че това е станало възможно по две причини – защото е католик и заради благословиите на папа Франциск, който миналата година пролетта посети град Раковски. Зърнопроизводителят прибра вчера 150 тона пшеница.

Прибраният ечемик Снимки на Людмил Работов

Прибраният ечемик
Снимки на Людмил Работов

„Очертава се трудна жътва“, коментира Работов. Валежите непрекъснато коригират плановете на зърнопроизводителите и те, общо взето, трябва да са в постоянна готовност да влязат с комбайните веднага след като слънцето поизсуши посевите и преди поредната порция дъжд. „Необходими са ни двайсетина сухи слънчеви дни, за да приключим с прибирането на зърното“, посочи производителят.

Преценката на Людмил Работов, който е и председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив, е, че тази година средните добиви ще са с 5 до 10% по-ниски. Причината за това е сушата през зимата и пролетта, което е повлияло на братенето. „Чуждите хлебни сортове  направиха по 3-4 братя, българските по 2-3, но зърното в тях остана недобре изхранено.“ 80% от пшениците в стопанството му са български сортове, на които производителят залага и защото е доволен от тях, и по патриотични причини. Днес той ще отнесе проби от прибраното зърно, за да се установят хлебопекарните му качества.

 

 

 

1 Comment

  1. Az каза:

    Става смешна тази медия

Leave a Comment