Почитаме братята лечители Козма и Дамян

kozma-damjanДнес лечителите  и билкарите отбелязват празника на братята безсребърници Козма и Дамян. Той е известен още и като свети Врач.

Чудни предания за изцелени безнадеждно болни хора се преписват на двамата братя. Те са били дали клетва да лекуват всеотдайно и с вяра, но без да взимат отплата за делата си.

Прочети още: Белият манастир над Куклен – бялата България

Веднъж се появил раздор между тях. Козма и Дамян излекували богата жена, Паладия, от тежка болест, а тя не спирала да настоява да им се отплати. Накрая по-малкият – Дамян, склонил да вземе 3 яйца – като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Козма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Козма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно са церели и помагали. Положили ги в един гроб – той е в Сирия.

На 1 юли сутринта билкарите подреждат събраните на Еньовден треви на купчинки и ги разпределят в платнени или хартиени торбички за различни болести, които могат да споходят хората през годината.

Днес имен ден празнуват Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо, Кузо.

манастирът над Куклен

Днес е патронен празник на манастир над Куклен

Leave a Comment