И тютюнопроизводителите палят протеста

На 11 юли протестират пред МЗХ заради изключването им от схемите за доплащания
производители на тютюн

В протеста ще се включат 500-600 човека, казаха организаторите

На 11 юли тютюнопроизводители ще палят бали с пушилиста пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 500-600 човека ще се съберат идния четвъртък, заяви пред „Преса“ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Причината за недоволството на бранша е постигнатото миналата седмица съгласие между Европейския парламент, Съвета на министрите и Европейската комисия за реформа в Общата селскостопанска политика. Тютюнът не присъства в схемите за доплащане. Изключени са също така птиците, свинете и розите.

Миналата седмица България договори 13% от сумата за директни плащания да се използва за допълнително стимулиране на слабите производства – за зеленчуци, плодове и в животновъдството  (едър и дребен рогат добитък). Една от тези форми на доплащания са субсидиите за качествена продукция, които за миналата година бяха 15 милиона лева.

Тези дни стана ясно, че някои държави като Полша, Испания и Италия са включили тютюна в схемите за доплащания и ще продължат да субсидират това производство. Информацията бе потвърдена и от българския евродепутат Мария Габриел.

 

Leave a Comment