Създателят на „Титаник“ и „Аватар“ Джеймс Камерън празнува 66 г.

Джеймс Камерън Снимка на Уикипедия

Джеймс Камерън
Снимка на Уикипедия

Канадецът Джеймс Камерън става днес, 16 август, на 66 години. Режисьор, сценарист, продуцент, природозащитник, изследовател на моретата с документални филми за „Нешънъл джеографик“ – той е всичко това и много повече.

Създал е десетина филми, а три от тях са сред най-ярките диаманти в короната на киното -„Терминатор“ – I и II, „Титаник“ и „Аватар“. С тях Камерън създаде голяма колекция от най-значимите награди в киноизкуството, придоби звезди в алеите на славата в Канада и САЩ, влезе в класациите на 100-те и 50-те най-влиятелни личности в света.

Заедно с това, Камерън също така е и земевладелец, закупувайки в Нова Зеландия към 5000 хектара, върху които отглежда биологични плодове, ядки и зеленчуци, които се продават в собствените му магазини и заведения под марката Forest Food Organics. Впрочем от 2012 г. той е веган по убеждение: „“Променяйки това, което ядете, ще промените целия договор между човешкия вид и природния свят“.

В тийнейджърските си години Камерън записва колеж за изучаване на физика, който напуска преди да са изтекли две години. Упражнявал е странни професии, включително шофьор на камион и портиер, но винаги е писал в свободното си време. Твърдо е избрал да се занимава с кино, след като е видял първия направен епизод на „Междузвездни войни“.

Камерън бавно работи филмите си, най-вече защото изчаква технологиите да се развият дотам, че да отговорят на въображението му.

Първият „Терминатор“ се появява в резултат на кошмарите, които го преследват, докато боледува. Пише сценария на филма и го продава за 1 долар на продуцентката Гейл Ан Хърд (която по-късно ще му стане съпруга) с уговорката, че няма да снима филма с друг режисьор.

До сега всичките му филми са спечелили общо към 6 милиарда долара от продажбите си по света, но сумата ще расте, тъй като миналата година Джемс Камерън съобщи, че ще прави трети епизод на „Терминатор“, а още от 2013 г. е заявил намерението си за втори филм на „Аватар“.

През юни тази година режисьорът с 50 души са пристигнали в Нова Зеландия за подновяване на снимките на продължението на „Аватар“.

Снимките на „Аватар II“ бяха прекратени в средата на март, когато в страната бе наложена карантина заради пандемията от новия коронавирус. По същата причина появата на готовия филм се отложи от края на 2021 г. до декември 2022 г.

Камерън има 5 брака и 4 деца.

 

Leave a Comment