Агрометеорология 21-27 август: Валежи след 25 август

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

буря, небе, дъждПрез следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми. През втората половина от периода отново се прогнозират валежи в Западна и Централна България, с което и различия в моментното състояние на почвените влагозапси в повърхностния почвен слий. В останалите райони от страната, обхванати в различна степен от почвено и атмосферно засушаване, валежи не се прогнозират. През предходния период на места в Източна България, засегната най-силно от сушата, паднаха валежи със стопанско значение, между 20–40 l/m2(Шумен, Силистра, Елхово). В Югозападна България, в районите на Кюстендил, Благоевград и Сандански регистрираните валежи до края на второто десетдневие на август надхвърлят от два до четири пъти месечните норми и дори се наблюдава преовлажнение на орния почвен слой.

През периода при царевицата, в зависимост от различията в хибридите и сеитбените дати ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост. При слънчогледа ще протича фаза узряване. С цел дълготрайно и безопасно съхранение на продукцията при реколтирането слънчогледовите семена трябва да са с влажност около 8 %. При ранните бели винени сортове лози (Шардоне) в Южна България ще се наблюдава технологична зрелост, а при късните червени винени сортове – прошарване на зърната. В тази фенологична фаза (прошарване и омекване на зърната) растителнозащитните третирания са насочени за опазване на гроздето от зараза със сиво гниене.

През периода в районите с добро почвено овлажнение условията ще са подходящи за извършване на дълбока оран на площите предвидени за пролетни сеитби, за предсеитбени почвообработки и сеитбата на зимна рапица.

Leave a Comment