Кодът по БУЛСТАТ на земеделски производители и свободни професии вече няма да е ЕГН-то им

Преходният период за преминаване към друг идентифициращ код е 14 месеца
Фермерският пазар в Пловдив. На снимката: Младите зеленчукопроизводители Таньо, Йовка и Красимир

Фермерският пазар в Пловдив

Промени в Закона за регистър БУЛСТАТ (ЗРБ) ще защитят личните данни на физическите лица, регистрирани по БУЛСТАТ. Те са предложени от правосъдното министерство и са приети днес от правителството.

В момента кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна професия, земеделска или занаятчийска дейност, и на другите физически лица – осигурители, е 10-цифрен и съвпада с единния граждански номер (ЕГН), съответно с личния номер на чужденец (ЛНЧ), които представляват лични данни според Общия регламент за защитата на данните. Затова се предлага преобразуване на кода по БУЛСТАТ за физическите лица от 10- на 9-значен. Въз основа на направено предварително проучване от Агенцията по вписванията се предвижда преминаването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН, към регистрация по друг ЕИК номер да стане автоматизирано в рамките на преходен период от четиринадесет месеца.

Тези изменения ще подобрят правната сигурност в търговския оборот чрез осигуряването на защита на личните данни на физическите лица при тяхното обработване – осигуряване на законосъобразно, добросъвестно и прозрачно обработване на данните.

Leave a Comment