Откриха антибиотици в пилешко, доставено от най-големите птицеферми в Европа

Немското проучване съветва потребителите да не купуват евтино пилешко месо, а изберат произведеното в малки ферми

кокошкиНов доклад, публикуван от неправителствената организация (НПО) Germanwatch във вторник, очертава тревожни нива на антимикробно-устойчиви патогени в пилешкото месо, продавано от трите най-големи производители на домашни птици в Европа, пише Дойче веле.

Проучването е проведено върху пилешко месо, произведено от компаниите и закупено от Aldi, Lidl и други супермаркети в цяла Европа – във Франция, Германия, Полша, Холандия и Испания – както и от самите производители.

Като цяло изследователите на Germanwatch установяват, че най-замърсените пилета са произведени от германската PHW Group, която подготвя около 4,5 милиона пилета на седмица (59% от тестваните проби), последвана от френската LDC Group (57%) и холандската Plukon Food Group ( 36%).

Световната здравна организация (СЗО) казва, че критично важните антимикробни средства (CIA HP) като хинолоните са от първостепенно значение за човешкото здраве. Тази група антибиотици се използва като последна линия на защита на хората, когато всички други антибиотици се окажат неефективни. Докладът Germanwatch открива следи от CIA HP в 35% от пробите си.

Докладът посочва, че липсата на единни правила на ЕС е позволила сериозният здравен риск от устойчиви на антибиотици патогени в месото да процъфтява в цяла Европа. Germanwatch твърди, че тестовете показват „необходимостта от забрана за целия ЕС на антибиотици в индустриалното животновъдство“.

Групата твърди, че такива антибиотици трябва да бъдат запазени само за човешка употреба и да нямат място в производството на храни. В САЩ използването на хинолони в птицепроизводството е забранено през 2005 г.

Докладът Germanwatch предполага, че освен забраната за употребата на специфични антибиотици, производителите трябва да практикуват по-благоприятно за животни отглеждане, като по този начин избягват необходимостта да ги прилагат.

Авторите на доклада завършват, като съветват потребителите да „избягват евтини пилета и да преминат към биологични продукти от по-малки животновъдни ферми, базирани във ферми“, където могат да бъдат намерени малко или никакви следи от антибиотици.

Leave a Comment