МЗХГ предлага: Само стопанства до 500 ха да получават преразпределително плащане

МЗХНа заседанието на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони МЗХГ е представило предложението за интервенция за „Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост .“

Опитът от прилагането на Схемата за преразпределително плащане през периода 2014-2020 г., е показал, че плащането като добавка за първите 30 ха към основното плащане на площ допринася съществено за повишаване на подпомагането от директни плащания и подобряване на доходите на малките и средни по размер стопанства, съобщават от министерството.

В съответствие с дефинираните потребности предложената интервенция предвижда подпомагането да бъде насочено към стопанства с размер до 500 ха, които ще получават подпомагане за първите 30 ха. По този начин се подобрява финансова стабилност на малките и средни стопанства и се осигуряват устойчиви условия за работа и се създават предпоставки и стимули за разширяване на тяхната дейност и пазарна ориентация. За периода на изпълнение на националния Стратегически план, България ще запази и в същото време ще надгради постигнатите резултати до момента, се посочва в съобщението.

Leave a Comment