Лимецът си има мелничар, библейците особено го тачат

Наско Янакиев сам конструира система от машини, за да запази най-ценните качества на ядките
Атанас Янакиев, мелничар

Атанас Янакиев обяснява особеностите на лимеца

Атанас Янакиев изобщо не се рекламира като мелничар на лимеца. Но който го търси, го намира. Библейците си предават името и телефона му като парола, и освен по работа, често му идват на гости. Защото от него винаги може да се научи нещо ново. При Наско има стари и нови книги за мелничарството, а той чете между редовете им. Стигнал е до извода, че всъщност няма  нищо ново. „Каквото пише тук – той показва една книга на около 100 години, с пожълтели страници – това същото, разбъркано с повече формули и други изрази, е и в новите издания“.

Наско Янакиев нарича клиентите „тревопасни“. Казва го с много симпатия. Повечето от производителите на лимец, които му се доверяват, са вегетарианци и суровоядци. Те са от цяла България. Настолната им книга е Библията, учението на Петър Дънов и житието на св. Иван Рилски. Георги Изворски, който доста хора наричат живия светец на България, е един от посетителите на Наско. Той и Силвина в работилницата му в

лимец

Лимецът още не е готов за жътва

Първенец. Веднъж, Георги Изворски разкрил на Наско, че в Библията пишело за лимеца. И по-точно – в Стария завет. И му разказал как древните си приготвяли хляб. Взимали лимеца и първо го олющвали, като го удряли с тояги. После сплексвали с камъни зърното така че то да придобие вид на днешното мюсли. Овлажнявали смачканите зърна с вода от близкия поток, след което оставяли зърното на скала, огряна на слънцето. След няколко часа така направената питка ставала като опечена и вкусна за ядене.

Механиката е в гените на Наско, той просто знае кое как работи. Машините, с които лющи и флейкова зърното, ги е направил сам. Те са цяла система, която майсторът непрекъснато усъвършенства.

Той разказва, че когато за пръв път му докарали лимец преди 2 години, конструирал първата система за лющене. „Лимецът е различен от пшеницата“, поясни Наско. При пшеницата люспите, които обхващат зърното падат още при жътвата. Докато при лимеца, овеса и ечемика отстраняването им е по-трудно. При първия му опит да олющи зърното, рандеманът бил около 30-35%, още толкова от зърното се оказало начупено. Изчистените цели ядки  не само, че били малко, но и без зародиш, а той особено се цени от „тревопасните“. Едва при третата технология, която създал, рандеманът вече бил твърдо над 50%, дори стигал 90%, а производителността била 100 кг зърно на час. Машините отрязвали власинките по зърното, които мелничарят нарича „брадички“ и „мустачки“.

След това Наско създал четвърта технология, много бавна, но щадяща зърното. При нея власинките оставали, рандеманът бил между 90 и 98% (толкова били целите олющени ядки) и зърното като цяло изглеждало непокътнато. Производителността на системата била между 15 и 20 килограма за час. „Не съм спрял да усъвършенствам техниката, искам да увелича производителността“, поясни той.

Наско посочи, че лимецът, както и другите житни имат 7 обвивки. Той ги изброи като по учебник. При неговата технология се премахват люспите – най-външната обвивка, и леко се наранява втората.

По искане на новите си приятели, които гледат лимец, той направил и машина за флейковане. Преди това прочел други книги, от които разбрал защо флейковането е по-добро от смилането на брашно. „При механичното сплескване на зърното, мембраните на клетките се пръскат и това подобрява усвояването на ценните вещества на лимеца. Наско цитира и един от клиентите си – мъж от Стара Загора, който му разкрил, че някъде в Библията Бог казвал: „Ако смелите лимеца, ще ви смеля и аз“. И той се смее на тази небесна закана, но после сериозно добавя, че наистина хлебното зърно е по-полезно, когато е примачкано, а не смляно. Впрочем Атанас Янакиев има сериозни съмнения за това дали лимецът е наистина житно.

Още за разказа на мелничаря – в следващите дни 

 

 

6 Comments

  1. Анелия каза:

    Здравейте, може ли да ни дадете контакт с телефон.

  2. Татяна Генинска каза:

    Моля ви за телефон или е-мейл за връзка с Наско

  3. Петко Петков каза:

    Наско има ли е-мейл?
    Може и телефон

  4. Росица Минкова каза:

    Моля ви за телефон за връзка с Наско

Leave a Comment