Ще има ли пари за местообитания на гъски, царски орел и други по мярка 10 през 2021 г.?

зимуващи гъскиПроект на заповед на земеделския министър, свързан със приеми на заявления по мерки от ПРСР за директни компенсаторни плащания в Кампания 2021 г., е публикуван на страницата на аграрното министерство (виж заповедта по-долу). Става въпрос за мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“, мярка 12 „Плащания по „Натура 2000″ и Рамковата директива за водите“ и мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“.

В заповедта се посочва, че кампанията ще стартира както всяка година през март.

Тъй като 2021 и 2022 г. са определени за преходни – между двата програмни периода, в заповедта се посочват възможностите за удължаване на поети вече ангажименти, евентуално увеличаване на площи (животни), участие на нови кандидати.

Агро Пловдив забеляза, че при мярка 10 две направление отсъстват от заповедта. Това са „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливаден блатар в обработваеми земи с орнитологично значение“ (ВПС-4.1) и „Поддържане на местообитанията на Царски орел (Aquila heliaca) и Египетски лешояд (Neophron percnopterus) в обработваеми земи с орнитологично значение“ (ВПС-4.2).

Днес предиобед изпратихме писмено въпрос дали тези две направления отпадат от финансирането по мярка 10 за 2021 г. или не, но засега отговор няма.

Затова публикуваме проекта на заповед, за да може от министерството да отговорят ако не на нас, то поне на заинтересованите.

Н А Р Е Ж Д А М: 

  1. I. Определям 03.2021 г. за начална дата за прием на заявления за подпомагане по реда на Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания за кампания 2021 г. по мерките, финансирани от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. (ПРСР 2014-2020 г.). Заявленията за подпомагане се одобряват в рамките на финансовите средства по съответната мярка в ПРСР 2014-2020 година.
  1. II. През кампания 2021 г. по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. да се приемат само:
  2. Заявления за плащане, с които се изпълняват текущи ангажименти или удължават приключилите през 2020 г. ангажименти по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. за дейности по направленията:

1.1 Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС)- за поддържане на затревените площи с ВПС чрез паша;

1.2 Контрол на почвената ерозия – за дейности за противоерозионни мероприятия в лозя и трайни насаждения и за противоерозионни мероприятия в обработваеми земи;

1.3 Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм);

1.4 Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство;

1.5 Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство.

  1. Заявления за подпомагане от нови кандидати за подпомагане или подпомагани лица, изпълнявали ангажименти през 2020 г. за дейности по направленията:

2.1 Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС) – за поддържане на затревените площи с ВПС чрез паша;

2.2  Контрол на почвената ерозия – за дейностите: за противоерозионни мероприятия в лозя и трайни насаждения и за противоерозионни мероприятия в обработваеми земи;

2.3 Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство;

2.4 Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство.

  1. Новите площи по дейността за поддържане на затревените площи с ВПС чрез паша в заявленията за подпомагане по т. 2.1 да се приемат съобразно броя на отглежданите животни от кандидата до размер на площта приравнена спрямо животинските единици при спазване 1ЖЕ=1 ха.

III. През кампания 2021 г. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г. да се приемат само:

  1. Заявления за плащане от кандидатите, изпълнили многогодишния си ангажимент през 2020 г., които удължават ангажимента си през 2021 г. и продължаващите да изпълняват петгодишни ангажименти, поети през 2020 г.;
  2. Заявления за подпомагане от кандидати, изпълнили многогодишния си ангажимент през 2020 г., които увеличават одобрената площ с размери по чл. 17, ал. 5 от Наредба № 4 от 2015 г.;
  3. Заявления за подпомагане от нови кандидати за подпомагане по мярката, които не са изпълнявали ангажимент през 2020 г., с площи, животни и пчелни семейства, които са включени в система на контрол за биологично производство преди края на 2020 година и периодът на преход към биологично производство е стартирал преди края на 2020 г .
  4. Приемът на заявления за подпомагане от кандидати по т.2 и т.3, в които всички животни и пчелни семейства са вписани в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, могат да бъдат одобрени с продължителност: :

4.1. две години по направление „Биологично растениевъдство“, когато в ангажимента се включват площи в преход;

4.2. една година, по направление „Биологично растениевъдство“, когато в ангажимента се включват само сертифицирани биологични площи;

4.3.   две  години по направление „Биологично Животновъдство“;

4.4.  една година по направление „Биологично пчеларство“.

  1. За земеделските стопани, които ще заявят за подпомагане нови площи с допустимите трайни насаждения по дейността за противоерозионни мероприятия в лозя и трайни насаждения от мярка 10 „Агроекология и климат“ и направление „Биологично растениевъдство“ от мярка 11 „Биологично земеделие” от групата на трайни насаждения, лозя и маслодайна роза, следва да удостоверят, че същите не са надвишили продължителността на периода на плододаване по Наредбата за базисните цени на трайните насаждения, приета с Постановление № 151 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 65 от 1991 г.).
  2. V. Определям 03.2021 г. за начална дата за прием на заявления за подпомагане по реда на Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания за кампания 2021 г. по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ и мярка 12 „Плащания по „Натура 2000″ и Рамковата директива за водите“ финансирани от ПРСР 2014-2020 година. Заявленията за подпомагане се одобряват в рамките на финансовите средства по съответната мярка в ПРСР 2014-2020 година.

Заповедта да се публикува на интернет страницата на Министерство на земеделието, храните и горите и на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“.

Писмени предложения и коментари заповедта могат да се изпращат до края на февруари на следната електронна поща: rdd@mzh.government.bg.

Leave a Comment