Цветари съветват: Да забравим червените рози за св. Валентин

розаЦветарите в Париж подеха кампания, с която се опитват да откажат влюбените да подаряват червени рози за св. Валентин. Причината за това отстъпление от класиката е в екологичните разходи за доставка на розите, съобщава Ройтерс.

Повечето рози, продавани във Франция в навечерието на Свети Валентин, трябва да бъдат внесени с въздушен товарен транспорт от страни като Кения, което води до въглеродни емисии, а оттам и до климатичните промени.

Цветарите, притеснени от екологичните щети на тази търговия, казват, че има жизнеспособни алтернативи, които могат да се отглеждат на местно ниво и те се опитват да насърчат клиентите да ги изпробват.

Битката е трудна, защото традицията да се подаряват червени рози на Свети Валентин, който е на 14 февруари, е силно утвърдена в много култури.

„Червените рози са традиция от 50-те години на миналия век, от която е време да се откажем. През този сезон розите не растат под нашите географски ширини“, казват флористи, подели кампанията срещу рози през зимата. „Не е логично да предлагаме цветя от другата страна на планетата, ако можем да ги получим на местно ниво“, казва Едит Бесенфелдер, 46-годишна цветарка в Париж, която работи с местни и сезонни цветя.

Но старите навици умират трудно. Селин Ардженте, 40-годишната собственичка на магазин за цветя Sylvine в Париж, заяви, че е насърчавала клиентите да купуват червени лалета като начин за обявяване на любовта им. Но въпреки това магазинът й тази седмица беше пълен с червени рози, за да отговори на търсенето.

„Червената роза остава цветето за Свети Валентин“, казва в своя защита Селин.

Leave a Comment