Обнародвани са промени в подпомагането по мярка 11

Биопчелинът на Владимир Владимиров край с. Храбрино, област Пловдив

Биопчелинът на Владимир Владимиров край с. Храбрино, област Пловдив

Промени в Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 уреждат през 2021 г. да могат да се изпълняват текущи ангажименти, поети през 2020 г., да се удължават приключили ангажименти ежегодно, но не по-късно от 2022 г. и да се поемат нови ангажименти с продължителност от една или две години. Удължават се с две години приключени ангажименти по направление „Биологично растениевъдство“, когато има включени площи в преход, и по „Биологично животновъдство“.

С една година се удължава направление „Биологично растениевъдство“, когато в ангажимента се включват само сертифицирани биологични площи. Също с една година се просрочват ангажиментите по „Биологично пчеларство“.

Площи, животни и пчелни семейства могат да се включат в нови ангажименти през 2021 г., когато периодът на преход към биологично производство е стартирал преди края на 2020 г., пише в наредбата, която влиза в сила от днес.

Нов текст в чл. 5-ти казва, че не се предоставя подпомагане за заявена едновременно една и съща площ по мярка 11 „Биологично земеделие“ и мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР 2014 – 2020 г., която попада в обхвата на защитени зони, за които има влязла в сила забрана за използване на продукти за растителна защита в горското и селското стопанство и/или забрана за употреба на минерални торове, както и на продукти за растителна защита и биоциди.

Създават се нови чл. 11б и 11в, които гласят:
Чл. 11б. (1) За всички кандидати от 2021 г. и следващи кампании са в сила следните условия:
1. за култури от групата на полските култури, включително фуражни:
а) за площите до 50 ха подпомагането е в размер на 100 % от годишното плащане на хектар;
б) за площите над 50 ха до 65 ха подпомагането е в размер на 50 % от годишното плащане на хектар;
в) за площите над 65 ха подпомагането е в размер на 10 % от годишното плащане на хектар;
2. за култури от групата на ароматни и медицински растения:
а) за площите до 50 ха подпомагането е в размер на 100 % от годишното плащане на хектар;
б) за площи над 50 ха до 65 ха подпомагането е в размер на 50 % от годишното плащане на хектар;
в) за площите над 65 ха подпомагането е в размер на 10 % от годишното плащане на хектар.
(2) Изчислението на финансовата помощ по ал. 1 за всеки отделен кандидат за подпомагане се извършва въз основа на средния размер на нивата на плащане за съответната група култури към съответните декларирани площи.
Чл. 11в. (1) От 2021 г. и следващи кампании допустими за подпомагане постоянно затревени площи по направление „Биологично растениевъдство“ могат да бъдат площи, за които е спазена гъстота с биологични животни в съотношение минимум 0,3 ЖЕ/1 ха. При определяне на допустимите площи съгласно това съотношение животните в заявлението на кандидата следва да са преминали периода на преход към биологично производство към началото на кампанията за кандидатстване и да са вписани в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.
(2) За площите с фуражни култури, заявени по направление „Биологично животновъдство“, които заедно с постоянно затревените площи, заявени по направление „Биологично растениевъдство“, се изпълнява съотношението на биологични животни от 0,3 ЖЕ/1 ха, може да се получава пълният размер на подпомагане по чл. 11, ал. 1, т. 1, буква „б“ и ал. 2, т. 1, буква „б“.“
Чл. 21 се допълва с още три алинеи.
Ал. 11 казва, че от кампания 2021 допустими за заявяване постоянно затревени площи по направление „Биологично растениевъдство“ са площи, за които е спазена гъстота с биологични животни в съотношение минимум 0,3 ЖЕ/1 ха към началото на кампанията.
От публичния електронен регистър на лицата, които извършват дейност по производство, преработване, съхранение и търговия на земеделски продукти и храни, произведени по правилата на биологичното производство, включително подизпълнителите, се предоставя на ДФЗ – РА информация за включените в система на контрол площи, животни и пчелни семейства на оператора към края на предходната календарна година, както и за биологичните животни към началото на кампанията за кандидатстване. Площите, включени в регистъра, се предоставят като цифрови географски данни от МЗХГ.
Министерството на земеделието, храните и горите предоставя на ДФЗ – РА, цифрови географски данни за площите с биологичен статус, включени в електронния регистър към края на предходната календарна година. Сертифицираните площи, животни и пчелини с пчелни семейства могат да бъдат подпомагани само за дейности от подмярка „Плащания за поддържане на биологично земеделие“.“

Leave a Comment