Отбелязваме Деня на Земята

Земята на лунния хоризонт

Земята от лунния хоризонт

На 22 април 2021 г. Денят на Земята отбелязва своята 51-ва годишнина. Специалният ден на нашия общ дом е избран от група групи природозащитници в САЩ и Канада, които през 1970 г. организират демонстрации, с които настояват политици, държавници, индустриалци да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

В древността Земята е смятана не просто за интелигентно и могъщо същество, но и за богиня, на която народите са давали различни имена. В Гърция са я наричали Гея. Митовете разказват, че Гея и Уран са създали шест женски и шест мъжки титана.

Във великия епос на древна Индия – „Махабхарата“, се разказва, че най-голямата война – между петимата братя Пандави и техните братовчеди, всеки със своята многомилионна армия, е започнала по молба на богинята на Земята. Тя се оплакала на върховния бог Брахма, че вече й е трудно да носи товара на толкова много демони, слезли на земята в човешки облик. Тогава получила обещание, че ще бъде освободена от теглото на злото чрез война, в която то ще бъде унищожено.

В самата война на страната на Пандавите е Кришна, който е въплъщение на самия бог Вишну. Благодарение на него благочестивите Пандави победили въпреки далеч по малобройната си войска.

 

Leave a Comment