ЕК иска от чешкия премиер Бабиш да върне като бизнесмен 11 млн. евро земеделски субсидии

Андрей Бабиш Снимка на Дойче веле

Андрей Бабиш
Снимка на Дойче веле

Опозицията твърди, че заедно със спечелените обществени поръчки холдингът  Agrofert Babiš трябва да възстанови на ЕС 770 млн. евро

Чешкият премиер Андрей Бабиш трябва да възстанови приблизително 11 млн. евро, които компанията му Agrofert Babiš е получила през февруари 2017 г. Сумата представлява усвоени земеделски субсидии. В петък, 24 април, Европейската комисия публикува окончателните резултати от дългогодишен одит на субсидиите, отпуснати от ЕС, част от които са се озовали в земеделския конгломерат на Бабиш, пише „Политико“.

Одитът е установил, че Андрей Бабиш все още контролира бизнеса на Agrofert Babiš, въпреки че е вложил активите си в два тръста.

В резултат на това беше установено, че Бабиш е в нарушение на Закона за конфликт на интереси на ЕС.

Съобщението идва, когато движението на Бабиш ANO губи популярност и то точно преди изборите в Чехия през есента, които Бабиш иска да завършат с преизбирането му.

Чешкият премиер отново отрече, че е направил нещо лошо по отношение на Agrofert и обвини опозицията, че се намесва в одита. „Това е целенасочен и манипулиран одит, изкуствено причинен от професионални доносници“, каза той пред местен новинарски сайт, добавяйки: „Винаги съм спазвал и продължавам да спазвам всички законови разпоредби“.

Опозицията се възползва от окончателния доклад на Комисията, за да  изпрати в  неделя писмо до министерствата на финансите, земеделието и местното развитие, в което настоява „окончателно да спрат да нарушават закона и да започнат да възстановяват незаконно разпределените средства на данъкоплатците“.

Един от опозозиционните лидери – Иван Бартош, заяви, че действителната сума, която трябва да бъде възстановена от Agrofert Babiš, е над 770 милиона евро, ако в изчисленията бъдат включени обществени поръчки, за които той твърди, че са незаконно възложени на тази компания.

Милиардерът Бабиш беше принуден да прехвърли собствеността върху Agrofert – третата по големина компания в страната по приходи – преди да встъпи в длъжност през 2017 г. Agrofert е холдинг от 230 компании в различни сектори, от храните и селското стопанство, до горското стопанство, енергетиката, както и средствата за масова информация.

Според одита на Комисията Бабиш остава собственик на компанията и може потенциално да повлияе на разпределението на субсидиите от ЕС в своя полза.

Leave a Comment